Szombathely

2014.03.29. 16:45

Közeleg a jáki monostor alapításának 800. évfordulója

Ják – Különleges alkalom lesz idén a Szent-György búcsú a településen élők számára. Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a híres monostor alapításának 800. évfordulóját.

Varga Krisztina

A rendezvénysorozat fő szervezőjében nem mást tisztelhetünk, mint a monostoralapító kegyúr, Jáki Nagy Márton leszármazottját. Szelestey Attila veszprémi vállalkozó több évtizede kutatja családfáját, melyből egyértelműen kiderül, hogy felmenői a 13. században a Ják nemzetség tagjaiként közeli rokonságban álltak az alapítóval. A szervező a napokban ismét a településre látogatott, egyebek közt azért, hogy elvigye zsűrizésre a jubileumi képzőművészeti pályázatra érkező alkotásokat.


Szelestey Attila hiszi: valamelyik felmenője is szerepel a freskókon (Fotó: Varga Krisztina)


Az április 25. és 27. között megrendezendő jubileumi program rangos templomi koncertekkel, hagyományőrző és sporteseményekkel emlékeztet a 800 éves évfordulóra. A szombat délután 6 órakor kezdődő püspöki nagymisére dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és dr. Korzenszky Richárd tihanyi főperjel is elfogadta a meghívást. Pénteken és szombaton Liszt-díjas muzsikusok lépnek fel a templomban. A koncertek bevételével a résztvevők a templom freskóinak felújítását támogatják. A futóverseny, a gyalogtúrák és a labdarúgókupa egyaránt a 800-as számhoz kötődik, de nem maradhat el a kézműves kirakódóvásár sem, és a környékbeli művészeti együttesek is fellépnek.

A Jáki Nagy Márton nevét viselő általános iskola idén egyúttal az iskolaépítés kezdetének 80. évfordulóját is ünnepli. A kettős jubileumra a tantestület több pályázatot is meghirdetett. Jákon és a megye más iskoláiban is már lázasan készítik a gyerekek a híres templom makettjét, a középkori stílusú babaruhákat vagy az alapító névbetűinek díszes iniciáléját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!