Szombathely

2009.02.13. 03:28

Lámpák nélkül könnyebb lesz?

<b>Szombathely </b> - A közlekedési szakemberek szerint biztonsági és forgalomszervezési szempontok miatt érdemes az útkereszteződéseket körforgalmi csomóponttá átalakítani.

Angyal László

Az év egyik legnagyobb közlekedési beruházása a Március 15. tér átépítése. A hírt, hogy pályázati pénzből körforgalom épül a belváros legforgalmasabb kereszteződésben, még tavaly jelentették be.

Ezekben a hetekben az előkészítő munkát végzik a városházán a szakemberek , mondta Németh Kálmán alpolgármester, aki szerint a projekt előkészítése megfelelő ütemben folyik.

A napokban véglegesítik a dokumentumokat, majd a jövő héten benyújtják az engedélyezési tervet a nemzeti közlekedési hatósághoz. A számítások szerint hatvan napon belül kiadják az építési engedélyt, ez-után indulhat a közbeszerzési eljárás. Ha minden az elképzelések szerint alakul, nyár végén kezdődhet a kivitelezés, az építők november végére elkészülnek a 150 millió forintba kerülő munkával.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhely egyik legbonyolultabb csomópontjában öt út keresztezi egymást. Ráadásul a leendő kőszínház helyét is a kereszteződés közelébe álmodták meg a tervezők, így halaszthatatlanná vált a körforgalom kialakítása. A tanulmányterv rég készen állt, ennek segítségével pályázhatott a város uniós forrásra, amelyet éppen az országos és helyi utak kereszteződéseinek körforgalmasítására írtak ki.

Németh Kálmánt a belvárosba tervezett többi körforgalomról is kérdeztük. Ismert, hogy az Iseum projekt keretében a Rákóczi Ferenc és a Thököly Imre kereszteződése is megújul: körforgalom épül, illetve csak csillapított forgalom haladhat a képtár előtt.

Ez egy bonyolult beruházás, ezért ennek előkészítése sem egyszerű feladat. A jogerős építési engedély kiadása és a kivitelező kiválasztása után dől el, mikor épül át az említett kereszteződés. Az elképzelések szerint az Mátyás király utca felől közelítenék meg a teherautók a felvonulási területet, ebben az esetben nem az Iseum felújításával egyidejűleg épülhet- ne meg a körforga- lom. De az is megtörténhet, hogy a leendő kivitelező valami okból ezt másként látja, ezért nem lehet az út átépítésének időpontját meghatározni. Reálisan 2010 végére lehet kész a csomópont.

Végezetül az alpolgármester felhívta a figyelmet további tervezett beruházásokra is.

A Magellán Center megépítésével együtt a Mátyás király utcai körforgalom telje- sen átépül, illetve a Kiskar ut-ca és az Óperint utca találkozásánál létesül körforgalom. Nagyon fontos, szintén magánerős beruházás lesz a Bartók Béla körút-Jégpince utcai sarok átépítése. Ez utóbbinak az elkészülte volt a feltétele annak, hogy az oladi platón lé- vő építési telkek közművesítéséhez a város hozzájárulását adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!