Szombathely

2015.03.15. 15:11

Vas megyéből is látható lesz a március 20-ai napfogyatkozás

Napfogyatkozást láthatunk Vas megyéből is március 20-án, a délelõtti órákban. A fogyatkozás közel 60%-os lesz, ezért mindenképp érdekes megfigyelni. Szombathelyen távcsővel mutatják be a jelenséget.

Farkas Eszter

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területérõl figyelhetõ meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvezõ helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.

Legutoljára 2011. január 4-én követhettük nyomon országunk területéről ezt a jelenséget, amikor a napkorong 80 százaléka volt takarásban.  Szombathelyről nézve a fogyatkozás 9:35:51-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:44:48-kor a fogyatkozás nagysága 0,67, a napkorong közel 58 százaléka lesz takarásban, miközben a Nap 40° magasan áll a horizont felett. Ilyen mértékű fogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozás 11:56:22-kor ér véget Szombathelyen. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont és az NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium együttműködésében a Gothard Obszervatórium munkatársai 9 és 12 óra között távcsővel mutatják be a jelenséget a Bolyai Gimnázium udvarán, amelyre a szervezők nem csak az iskola tanulóit várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!