Szombathely

2014.06.22. 10:45

Védettebbek a Vas megyei fiatalok az egyre korábban jelentkező rizikómagatartásoktól

Szombathely - A Vas megyei fiatalokról sok tekintetben kedvezőbb képet mutatnak a felmérések az országosnál, derül ki a nemrég elkészült a Healthy-jelentésből, amely a gyermekek és serdülők egészségi állapotára és egészséget befolyásoló magatartására vonatkozó kutatás eredménye.

Merklin Tímea

Miközben az országos adatok azt mutatják, hogy a rizikómagatartások (dohányzás, alkohol, drogok kipróbálása, szexuális élet kezdete) egyre fiatalabb korban mérhetők, és jelentősen előbbre jöttek az utóbbi tíz évben, Vas megyénél azt látjuk, hogy kedvezőbbek az adatok, vagyis tovább védettek a gyerekeink az erősebb, stabilabb családoknak köszönhetően. De az is igaz, hogy már nem ringathatjuk magunkat abban a régebbi sztereotípiában, hogy a kamaszokkal a középiskolás korban kezdődnek a problémák . Eltolódott a kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond vízválasztója a kamaszkor alsó határa felé.

A nemzetközi programban (Szlovénia Magyarország határon átnyúló együttműködésben) megvalósult, Healthy - Egészséges közösségek című kutatás a régiónkban Vas és Zala megyében zajlott 2013-ban. Az adatgyűjtés kiterjedt a gyermekek, szüleik és pedagógusaik testi, lelki és szociális egészségi állapotára, egészségmagatartására, továbbá a gyermekek egészségét és egészségmagatartását meghatározó demográfiai, környezeti, társas és egyéni háttértényezőkre. A Vas megyei kutatási partner a Nyugat-Magyarországi Eegyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ volt.

Dr. Kiss-Geosits Beatrix szerint gyerekeink az erősebb, stabilabb családoknak köszönhetik védettségünket (Fotó: Szendi péter)

-  Kutatások folyamatosan vannak az országban. Ez a Healthy-program azért érdekes, mert a nyugat-magyarországi régiót veszi nagyító alá, és részletes képet kapunk a Vas megyei helyzetről - tudjuk meg dr. Kiss-Geosits Beatrixtől, a NYME Egészségfejlesztési tanszékének oktatójától.

A szaktudomány az egészséges életmód (szubjektív jól-lét, mentális egészség) 12 összetevőjével számol, a felmérésekben általában ezeket vizsgálják: személyi higiéné, egészséges táplálkozás, rendszeres, megfelelő időtartamú mozgás, stresszkezelés, balesetmegelőzés, kiegyensúlyozott szexualitás, nem dohányzás, csekély mértékű alkoholfogyasztás, drogtagadás, időben orvoshoz fordulás, együttműködés az egészségügyi ellátórendszerrel, az egyéni környezet tisztelete. Ebből öt az úgynevezett rizikó magatartás , a többi hét elengedhetetlen az egészség fenntartásához.

A szóban forgó régiós kutatásnak az egészségmagatartás és a szubjektív jól-lét monitorozása volt a célja, hogy értékelni lehessen a régió egészségvédő, egészségfejlesztő stratégiáját, és ebből következően rámutatni azokra a területekre, ahol hatékonyabb módszerek bevezetésére van szükség. Különös figyelmet érdemelnek a szülők, pedagógusok számára az egészséget veszélyeztető tényezők.

- Míg az országos felmérések szerint a dohányzás kipróbálása 12-13 éves korban történik, a Healthy-jelentésben az áll, hogy Vas megyében ez a 13-14 éveseket érinti. Vagyis kicsit később van, egy-két évvel tovább maradnak gyerekek a gyerekeink az országos átlagnál. Ez jobb, védőbb családi hátteret feltételez. Az adatok szerint arányaiban több lány próbálja ki, a felnőttek közt mégis több a dohányos férfi. Az alkoholt még korábban próbálják ki a gyerekek, mint a cigit, az 5. osztályosok egyharmada már ivott, mire a 11. osztályhoz érnek, a fiúk már 90 százalékban érintettek. Az a feltételezés, hogy a lányok inkább bort, a fúk inkább sört isznak. Ehhez képest a felmérés szerint a lányok sört, a fiúk rövid italt és bort isznak. Ez a kép a 11. osztályos korra alakul ki. Vizsgálaton belül is jól látszik, hogy egyre fiatalabb életkorra esik az alkohol kipróbálása. De ezek az adatok is kedvezőbbek az országos átlagnál.

Az alkoholt még korábban próbálják ki a gyerekek, mint a dohányzást: az 5. osztályos fiúk és lányok  egyharmada már ivott (Grafika: Kelemen Attila)

A droghasználat kérdésében arra a jelenségre kell felfigyelnünk, hogy a kislányok (9. osztály) közül többen füveznek, mint a fiúk, de ez az arány a 17-18 éves korra (11. osztály) megfordul. Kannabisz fogyasztó a fiúk 16,2 százaléka, a lányok 10,9 százaléka.

A visszaélésszerű gyógyszerhasználat is fel kell, hogy tűnjön otthon a szülőknek: Vas megyében főleg a 11. évfolyamos lányok érintettek (9,4 százalékban) feszültségoldásra, teljesítménynövelésre alkalmazzák. Ez egy országos tendencia, a magas elvárásoknak való megfelelés motiválja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!