Tömörd

2015.03.25. 18:09

Tömördi madárvárta – A gyűrűzést csak szakember végezheti

Tömörd – A tavaszi vonulási időszakban a szakemberek arra kapnak információt, hogy egy területen mennyi madár vonul át. A tömördi erdőben Lukács Zoltán a Soproni Egyetem Vadgazdálkodás és Gerinces Állattani Intézet PhD hallgatója mutatta be a tömördi madárvártát.

Némethy Mária

Huszonnyolc háló várja a madarakat. Leggyakrabban vörösbegy, vízike, harkály, rigó, akad a hálókba, amiket óránként figyelnek. Több időt nem is tölthet ott egy madár. A hálóból egy kis pamut zsákba kerülnek a begyűjtés idején. Itt nem fázhatnak meg, levegőhöz is jutnak a begyűjtés ideje alatt és megnyugszanak. Néha nagyon sok a madár így egy számozott tartón szögre akasztják a zsákokat. Aztán egyesével vizsgálják meg őket. Lemérik a szárnyak méretét, nézik a csontozatot, izomzatot, hogy tojó vagy sem és egy műanyag tölcsér segítségével a súlyukat is lemérik. Utolsó momentum, a gyűrű felhelyezése, amit csak szakember végezhet. Különböző méretű alumínium gyűrűket helyeznek fel a vékony lábakra, amik nem zavarhatják a madarak élettevékenységét. Ezután ismét szabadon engedik őket, az adatokat pedig egy központi rendszerbe töltik fel.

Ezen egyedi azonosításnak köszönhetően az elmúlt 15 évben nagyon sok új információt tudtak meg a szakemberek a madarak életéről. Az április július közötti időszakban a költő állományok vizsgálatát segíti majd a gyűrűzés. A legnagyobb munka pedig augusztus elejétől, november közepéig tart, mikor a fiókákkal együtt, akár tízezer madár adatait is felvehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!