Tudomány

2014.05.15. 18:05

Mozog alattunk a Föld

Szombathely - Negyedszer indították el csütörtökön a Foucalt-ingát a székesegyházban: ismét bebizonyosodott, hogy forog alattunk a Föld.

Ölbei Lívia

A Föld forgásának látványos bizonyítására szolgál a Foucault-ingával végzett kísérlet, amelyet a szombathelyi székesegyházban elsőként Gothard Jenő és Kunc Adolf végzett el 1880-ban. Ez jelentős múlt, mondta Vincze Ildikó csillagász, az ELTE Gothard obszervatórium és kutatóközpont munkatársa a negyedszer fölállított Foucault-ingánál, amelyet a szintén csütörtökön megkezdett nemzetközi csillagászati konferencia kedvéért hoztak ismét működésbe. Az orgonán megszólaltatott Bach-muzsikával kísért attrakciót főleg diákok figyelték. Csütörtök délután 6-ig döntögette a változatlan pályán lengő acélgolyó a Föld-forgás által útjába került bábukat a székesegyház majdnem 30 méter magas kupolája alatt. A kísérlet pénteken 13 órakor ér véget.

Foucault 1858-as párizsi kísérletét - amely elsőként bizonyította látványosan, hogy forog a Föld Szombathelyen most negyedszer ismétlik meg; az úttörő kísérletet 1880-ban végezte el Gothard Jenő csillagász és Kunc Adolf fizikatanár. Ennek az 1880-as kísérletnek az emlékezetére állítják föl újra meg újra a Foucault-ingát a székesegyházban, amelynek majdnem 30 méteres kupolamagassága kiválóan alkalmas a kísérlet bemutatására. A fölfüggesztett acéldrótot kísérletről kísérletre cserélni kell, de a hinta módjára meglendített acélgolyó ugyanaz, mint volt 134 évvel ezelőtt; csak időről időre illik kifényesíteni. És mert a mozgásban lévő golyó lengési pályája nem változik, viszont az alatta kirakott bábuk sorra eldőlnek, megint feketén-fehéren bebizonyosodik, hogy forog alattunk a Föld.


A negyedik szombathelyi Foucault-kísérlet alkalmából ünnepélyes Bach-muzsikára indította el pályáján az acélgolyót dr. Veres András megyés püspök, dr. Puskás Tivadar aki csúcstartó a maga nemében, hiszen másodszor vesz részt polgármesterként ingakísérletben , Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó M. Gyula csillagász, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont igazgatója, aki köszöntőjében szót ejtett arról is, hogy az ingakísérlettel egy időben megszervezett nemzetközi konferencia a tudományban tapasztalható modellváltás jegyében zajlik. Az egyre fejlettebb űrkutató eszközök által begyűjtött adatok rendszerezése például egészen új módszereket kíván.

És hogy a csillagászatnak idegenforgalmi haszna is lehet, jelzi: egy új magyar útikönyvben a szombathelyi-herényi Gothard obszervatórium egy egész oldalt kapott. A Foucalt-inga péntek reggel 8-kor újra elindul a székesegyházban, és 13 óráig döntögeti a bábukat.

 

Kapcsolódó hír:

Aki a szombathelyi Foucault-ingát mozgatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!