Klímavédelmi zónákon dolgoznak

2020.08.20. 07:00

Egyre több háztartás napenergiából fedezheti az áramszükségletét Ausztriában

Három bécsi kerületben is klímavédelmi zónákat hozott létre a főváros, ami azt jelenti, hogy itt új épületeket csak megújuló energiával szabad ellátni, 2030-ra pedig minden negyedik háztartásnak napenergiával kell működnie – derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből.

NA

A törekvés keretében támogatják a napelemrendszerek kialakítását

Fotó: pixabay.com

Az osztrák főváros ezzel a lépéssel is közelebb kíván kerülni az általa kitűzött célhoz, nevezetesen, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon. A zöld zónákat idén nyáron kezdték el kijelölni, eddig a második, a hetedik és a tizenhatodik kerület egyes részein. Ezekben a városrészekben az új építésű házakban az olaj- és gázalapú fűtés és melegvíz-ellátás nem megengedett.

A törekvés keretében támogatják a napelemrendszerek kialakítását
Fotó: pixabay.com

A hűtés, fűtés és vízmelegítés vagy távhőenergia-szolgáltatással oldható meg, vagy megújuló energiaforrásokból fedezhető, mint például a napenergia, a biomassza vagy a geotermikus energia. A tervek szerint hamarosan a maradék húsz kerületben is kialakítanak klímavédelmi zónákat.

A cél az, hogy 2030- ra minden negyedik háztartás napenergiából fedezze áramszükségletét. Ezt a gyakorlatot Bécs legnagyobb energiaszolgáltatója is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!