Nagy lesz a verseny

2019.07.03. 07:00

Virágos címre pályázik Körmend

A Virágos Magyarország környezetszépítő mozgalom és verseny az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének hazai képviselője. A megmozduláshoz évente mintegy háromszáz település csatlakozik. Idén Körmend is benevezett a harmincezer fő alatti kategóriában. 

Markó Petra

Nem csak a növényektől lesz szép a település, a bírálók más szempontokat is figyelembe vesznek

Fotó: Jámbori Tamás

A Rába-parti településen minden évben nagy hangsúlyt helyeznek már a kora tavaszi időszaktól kezdve a közterületek csinosítására. Az utóbbi években főként évelő növényeket ültettek, de most is kikerült mintegy háromezer-ötszáz tő egynyári virág és csaknem száz facsemete.

Figyelembe vették a térség klímáját és elsősorban olyanokat választottak, amik jól bírják a szárazságot.

Most elsősorban levendula, árvalányhaj, díszpipacs, különböző rózsák, begónia és dália teszik szebbé a városképet – tudtuk meg Sipőcz Norbert városi kertésztől. Hozzátette: – Ezek főként a Batthyány-kastély környékét, a Szabadság téri ágyásokat, illetve a Rákóczi utcai butiksor előtti részt díszítik, de hamarosan parkosítanak a belvárostól a gyógyszergyárig tartó bicikliút mellett is.

Nem csak a növényektől lesz szép a település, a bírálók más szempontokat is figyelembe vesznek
Fotó: Jámbori Tamás

A településre a legnagyobb közösségi portálon is lehet voksolni egészen július hetedikéig. A Virágos Magyarország Facebook-oldalán csak a településről összeállított képet kell kiválasztani. A hivatalos zsűrizés ideje Körmenden július 9-én lesz majd.

Nemcsak a növényállományra figyelnek oda a bírálók. Nézik például azt is, hogy a városban milyen környezetvédelmi tevékenységek zajlanak, továbbá, hogy mit tesznek az energiatakarékosság és a fenntartható fejlődés érdekében. A Körmendre érkező bírálók természetesen azt is vizsgálni fogják, hogy mennyire volt sikeres az akció ideje alatt a helyi közösség mozgósítása.

A városvezetés a Virágos Magyarország környezetszépítő mozgalomra és versenyre most szakmai felmérésként tekint, ami a jövőben iránymutatást adhat, hogy mit és hogyan folytassanak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!