Vásárosmiske

2015.05.31. 17:56

Tizenhét bográcsban főztek a miskei hegy lábánál

Vásárosmiske – Finom ételek és borok, jó társaság, napsütés: minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzék magukat a hegyi kápolnánál megrendezett Orbán napi ünnepség résztvevői.

Nagy Ildikó

Hetedik alkalommal gyűltek össze szombaton a vásárosmiskeiek a hegy lábánál lévő, tavaly felújított kápolnánál, ahol immár hagyomány az Orbán napi ünnepség megrendezése. A szervezésben az idén is oroszlánrészt vállalt Szijjártó László, a megyei közgyűlés tagja, aki a szomszédos Gérce lakosaként a kezdetektől szívügyének tekinti a kápolna sorsát. Rajta kívül is sokan tettek a szombati rendezvény sikeréért: az immár hivatalosan is bejegyzett Kápolnáért Egyesület Vásárosmiske tagjai – élükön Borbély László elnökkel –, Ivánkovics Ferenc polgármester, a környék vállalkozói, a sárvári tűzoltók mind örömmel és szívesen adtak és segítettek. Akárcsak Albert Attila magyarszombatfai fazekas, népi iparművész – nem mellesleg polgármester –, aki nem csak elhozta gyönyörű kerámiáit, de azt is bebizonyította, hogy az őrségi agyagból készített edényekben szabad tűzön is remek ételt lehet készíteni.

A résztvevőket – köztük V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát; Majthényi Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét; dr. Galántai Györgyöt, a Sárvári Járási Hivatal vezetőjét; dr. Szijjártó Valériát, Sárvár vásárosmiskei születésű jegyzőjét; Erdélyi Krisztián megyei katasztrófavédelmi igazgatót; Erdélyi János filmrendezőt – köszöntötte, és egy jó hírrel is szolgált: mint elmondta, az újabb fejlesztés eredményeként augusztus 30-án a hegyen lévő lévő 23 pince mindegyikében lesz áram.

Majthényi László beszédében a miskei hegy kedvező adottságait, V. Németh Zsolt pedig az itt élő, a földet, a hegy parcelláit megművelő, termelő emberek munkáját méltatta. Az államtitkár megemlítette azt a mintaprogramot is, amelynek során az ország tíz pontján felszámolják a „gazcsíkokat", és a műveletlen, elhanyagolt területekre a tájra jellemző – közösségi használatra szánt - gyümölcsfajtákat telepítenek.

Balasi István plébános és Harcsár Sándor evangélikus lelkész ökumenikus istentiszteleten kértek áldást a hegy termésére.

A program a sárvári mazsorettek legkisebbjeinek, a Táncoló talpak, a Tündérek és a Csillag csoport tagjainak produkciójával folytatódott, majd a sárvári tűzoltók kápráztatták el a helyieket egy látványos akcióval: a kukoricaföld szélén egy lángoló autóroncsot oltottak el. És mivel gyermeknap is volt: az apróságok kívül-belül megcsodálhatták a tűzoltóautót, majd érkezett a fagylaltos, és minden gyermeknek jutott a hűsítő finomságból.

Persze a felnőttek sem maradtak éhesek: az idén 17 csapat sütött-főzött a hegy lábánál. Volt, aki ragaszkodott a bográcshoz, és volt, aki autófelniből készített tűzhelyet.  Az étlap is színes volt: a pacalpörkölttől a hagyományos vadpörköltön át a gombás-babos-csülkös egytálételig sokféle finomságot kóstolhattak a résztvevők. A szervezők pedig az idén is „Aranyfakanállal" díjazták a helyi hobbiszakácsokat.

És ha már hegy, akkor a borverseny sem maradhatott ki a programból: a Wawrzsák László okleveles borbíráló által vezetett zsűri tíz helyi bort kóstolt és értékelt. Mint azt az eredményhirdetésen elmondta, örvendetes, hogy fiatalok is készítenek bort a miskei hegyen. A legrangosabb elismeréshez járó oklevelet Reider Ferenc vehette át, aki rajnai rizlingjéért nagy arany minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!