Vassurány

2015.02.26. 10:55

Vizesedik a kastély Vassurányban – Óvoda, iskola, rendelő működik benne

Vassurány - Vas megyében három kastély, a vépi, a jánosházi és a vassurányi sikeresen bekerült a kastélyprogramba. Vassurányban még nem tudják, a meglévők mellett milyen további funkciók kerülnek a felújított épületbe.

Novákné Udvardi Hajnalka

A vassurányi Schilson-kastély 1723-ban barokk stílusban épült, műemlék védelem alatt áll. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ szakemberei nemrégiben jártak a kastélyban, fényképeket készítettek róla. Most pedig azokat a szakembereket várják, akik a felújítással kapcsolatos konkrét felméréseket elvégzik.

A kastély legnagyobb problémája a vizesedés. Egyszer már teljesen felújították az épületet körülbelül 15 évvel ezelőtt, de újra jelentkeznek a vizesedés jelei. Remélik, hogy ezúttal megoldják ezt a problémát. A felmérés után készülhetnek a tervek, az engedélyek, majd a kivitelezés után funkciót választanak a megújult kastély számára.

Fotók: vassurany.hu

Most az általános iskola alsó tagozatának, az óvodának, a könyvtárnak és az orvosi rendelőnek ad helyet az épület, de felét sem lakják be ezek az intézmények. De a felújítás után is biztosan a kastély lesz az otthonuk. Az, hogy milyen „lakókkal" töltik be a kastélyt üresen álló részeit, az valószínűleg állami döntés lesz. Egy folyamat elindult, és biztosak abban a településen élők, hogy a végeredmény a kis zsákfalujuk javát szolgálja majd.

 

 

A Vassurány nevű képen: Kajcsos Gábor falugazda készíti másnapra a cserépkályhákba a tüzelőt, hogy jó meleg legyen a kisiskolásoknak és az ovisoknak Fotó: Novákné Udvardi Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!