Vasvár

2014.11.10. 11:14

Háromszáz résztvevővel tartották meg a Hegyháti Toborzót

Vasvár – A térség községeinek több mint feléből vettek részt kulturális csoportok a szombati Hegyháti Toborzón: 14 településről 30 produkciót hoztak a kulturális piacra.

Merklin Tímea

A művelődési házak vezetői évek óta a Hegyháti Toborzón választják ki, melyik programokat kérik egymástól a falunapjaikra és más rendezvényeikre. Az a cél, hogy a jövőben mind a 22 hegyháti településről legyen műsor. Idén közel 300 résztvevő volt a Nagy Gáspár Kulturális Központban, ahol a Kákics együttes hangolta a közönséget közös ünnepre. Az 1914-es háborúra emlékezve sokan nyúltak katonadalokhoz, közülük az andrásfai csoportot választották, hogy énekeljen az esti koszorúzáson a Béri Balogh Ádám emléktáblánál.

- Több mint kulturális piac – hangsúlyozta Gergye Rezső kultúrházigazgató. - Mert tanulnak egymástól szakmailag is, és mert a legigazibb és legtermészetesebb közösségfejlesztés folyik a rendezvény előtt egy éven át a falusi csoportokban. Mert olyan energiákat hoz felszínre, hogy közösségek alakulnak a hatására. Az egész napos együttlét és egymással való ismerkedés biztatást ad a néhány helyi kezdeményezőnek az adott faluban, hogy maga köré szervezzen egy közösséget.  Mert a toborzón a gondolatok cseréje konkrét cselekvési irányokba is elmozdul. Például megbeszéli az egyik óvodavezető a gyermekszínházba való szállítás logisztikáját egy másik falu polgármesterével, vagy itt jelentkeznek a Nemzeti Színházi előadásra, vagy szülők keresik az intézményt önkéntesség ügyében, vagy kiállítási anyagot szeretnék máshol bemutatni, vagy egyik csoport a másiktól kér segítséget egy színi forgatókönyvhöz. De ami ennél is fontosabb az a lelki és szellemi erő, ami szétsugárzik a toborzón, és Béri Balogh mosolyoghat ránk.

A Hegyháti Toborzón mindenki kapott emléktárgyat, és végül nagy jókedvvel együtt vacsorázott és nótázott a galérián idős és fiatal, faluvezető és közmunkás, tanító és tanítvány, ügyes és kevésbé ügyes táncos. A program létrehozásában nélkülözhetetlen volt: G. Szakály Georgina, F. Orbán Ildikó és Halmosi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!