Vasvár

2016.04.01. 12:34

Testületi ülés Vasváron: olcsóbb lesz a távfűtés, emelkednek az önkormányzati lakbérek

Vasvár – Folyamatosan javuló nyomozati eredményességről számolt be a város rendőrkapitánya. A távfűtés díjainak csökkentéséről szintén tárgyalt a testület. A képviselők döntöttek az önkormányzati lakások bérleti díjának emeléséről is csütörtökön.

Pogács Mónika

A napirendek között elsőként a Vasvári Rendőrkapitányság illetékességi területének, a város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről hangzott el beszámoló.

Dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető elmondta, hogy eredményes évet zártak tavaly.  A bűncselekmények száma 290-re mérséklődött az azt megelőző évi 328-ról. Ez majdnem 12 százalékos javulást jelent. A nyomozások eredményessége szintén kedvezően alakult tavaly. Csaknem 62 százalékos teljesítményt mutat a statisztika.

A közúti közlekedés területén azonban kedvezőtlen számokkal zárta a tavalyi esztendőt Vasvár és térsége: 64 baleset történt a kapitányság illetékességi területén az azt megelőző évi 53-hoz képest. A halálos és sérüléses balesetek száma növekedett. Míg 2014-ben nem volt halálos kimenetelű  eset, addig 2015-ben kettő is történt a Hegyháton. Szintén magasabb volt a súlyos és könnyű sérülések száma a korábbi évhez képest. Előbbi hétről nyolcra, utóbbi 11-ről 17-re növekedett tavaly.

A beszámolót követően képviselői kérdésekre dr. Házi Béla ezredes és a testületi ülésen szintén jelen lévő dr. Tánczi Tibor ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese válaszolt.

fotó: Pogács Mónika

Az ülés folytatásában a grémiumot Tóth Balázs polgármester tájékoztatta arról, hogy 25 százalékkal csökkenti a városban a távhőszolgáltató a fűtési díjat. Ez már a márciusról kapott számlákra is érvényes lesz.

Önkormányzati lakbérek emeléséről is döntöttek a képviselők csütörtökön.  A költségalapon bérbe adott lakások díja 1,7 százalékkal, a szociális alapúaké a komfortfokozat arányában öt, illetve tíz százalékkal nő. Az emelés indoka az, hogy az amortizáció miatt egyre többet kell költenie a városnak ezekre a lakásokra. A szociális alapú lakbérek alacsony mértéke a javítások költségeit nem fedezi.

A közbeszerzési szabályzatot szintén módosították a vasvári városatyák.  Öt- helyett négytagú bizottság dönt idén közbeszerzési ügyekben.

A testület jóváhagyta a civil szervezetek idei támogatását: összesen kilencmillió forintot osztottak szét. Majdnem húsz egyesület, szervezet pályázott, de az összegből jutott városi rendezvényekre, a gyermeknapra, a majálisra és a Nagy Gáspár irodalmi díjra is.

A vasvári temetői templomot és a kálváriát  a Szombathelyi Egyházmegye újítaná fel a jövőben. Ebben pályázati forrásra számít az egyház.  A vasvári templom északi oldalán egy kapu nyitása is szerepel az elképzelések között. A pályázat beadásához szükséges engedélyes terv elkészíttetése több mint ötmillió forintba kerül. A vasvári képviselők hárommillió forintos támogatást szavaztak meg ennek költségeire. A hiányzó kétmilliós összeget a Szombathelyi Egyházmegye biztosítja.

A testület egyhangúan határozott arról, hogy a város csatlakozik a Te szedd!  országos szemétszedési mozgalomhoz. Április 29-én tartják a várostakarító napot Vasváron.

Szintén döntöttek arról, hogy 400 ezer forinttal járul hozzá a város egy, a szentgotthárdi csatáról és a vasvári békéről szóló, tudományos igényű könyv kiadásához.

Az ülést interpellációk zárták. Gergye Rezső képviselő lakossági észrevételekről számolt be. A városban többen nehezményezték a Mártírok utca járdájának rossz állapotát és a csapadékelvezető árok hiányát. A Körház földszinti részénél egy közintézményhez vezető fakorlát és a vasvári buszvégállomás környéki járdák rossz állapotáról szintén érkezett lakossági panasz a képviselőhöz. Az azonnali válaszokban a műszaki osztály vezetője gyors intézkedést ígért a felvetett ügyekben. A járdajavítások azonban csak ütemezetten, fontossági sorrend figyelembevételével történhetnek a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!