Velem

2014.06.15. 17:15

A gesztenyevirágzást ünneplik Velemben

Vasárnap kezdődött és egészen péntekig tart a Gesztenyevirágzás hete a településen. Délelőtt szentmisén vettek részt a hívek, délután pedig gesztenyevirág-piknik volt. A héten „kukucskáló” délutánok várnak az érdeklődőkre.

Bajdó Bettina

Vasárnap Szent Vid búcsú napja virradt a településre. 10 órakor kezdődött a rőti zarándokok német nyelvű, majd 11 órakor a búcsúi szentmise. Délután új programként gesztenyevirág-pikniket szerveztek a településen. A piknikre vállalkozók négy órakor indultak a Hősök kapujától egy rövid, könnyű sétát téve a vén gesztenyefákhoz. Itt aztán mindenki leteríthette a magával hozott pokrócot, s elfogyaszthatta a könnyű uzsonnáját a természetben. Volt kenyér, kalács, virág- és fűszervaj, az ínyenceknek gesztenyemézes vaj, a finom falatokat pedig üdítővel és limonádéval lehetett leöblíteni.

Szabóné Áttyim Mária, Balogh Enikő és Katona Jánosné a piknik helyszínére gyalog mennek (Fotó: Ohr Tibor)

Szél Józsefné, Velem polgármestere elmondta, hogy ez teljesen új kezdeményezés, mely remélhetőleg elnyeri a településen élők tetszését, s hagyománnyá válik. Hozzátette, több olyan program is van Velemben, mely formálja a közösséget, ám mindig törekedni kell a megújulásra is. Ezt a hetet pedig úgy tervezték, hogy a településen működő egyesületek, az itt élők is részt vehessenek benne. Ezáltal pedig magukénak érezhessék a rendezvényt. Mától péntekig, délután kettő és este hat óra között Kukucskáló délutánok címmel ismertetik meg Velemet az érdeklődőkkel. Bárki bepillanthat a vállalkozó kedvű velemiek hétköznapjaiba, hivatásába, szenvedélyébe. A kíváncsi látogatókat az otthonaikban fogadják a falu erre vállalkozó lakói. A kapuszínek alatt mesterek várják a kíváncsiskodókat, lesz méhészkedés, borászat, kézműves foglalkozás, állatsimogató, lehet kóstolni házias ételeket, s a pálinkafőzés rejtelmeit is feltárják. A kultúrházban Kántor Sándor és Rajczi Imréné festményeit, illetve Balogh Enikő terméskollázsait nézhetik meg az érdeklődők.

Az esték sem telnek unalmasan, hét órától előadások lesznek a kultúrházban: méhészetről, a gesztenyéről és a hely történelmi sajátosságairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!