Velem

2014.10.05. 16:10

Ezrek ruccantak ki a vásárba

Velem - Sok árus, nagy forgatag lepte el az üdülőfalu főutcáját szombaton és vasárnap. Megrendezték az első Velemi Gesztenyenapokat.

Némethy Mária

Igen, az első Velemi Gesztenyenapok voltak a hétvégén, hiszen most első ízben rendezte meg az alig több, mint 300 lelkes üdülőfalu önkormányzata a gesztenye itt már országos hírű ünnepét. Az időközi választáson felállt új képviselő-testületnek ugyanis egyik fontos célkitűzése volt, hogy ezentúl kizárólag a velemiek rendezhessék meg ezt, ők profitáljanak belőle. Úgy tűnt, sikerrel jártak.

Sokan kirándultak a hétvégén Velembe. Csak szombaton majdnem 8 ezer jegyet adtak el. Fotó: Tímár Gergely

Változatlanul rengetegen érkeztek az elmúlt két napban a gesztenye vasi „fővárosába". Az eladott jegyek száma alapján szombaton majdnem 8 ezren kirándultak oda. A kijelölt parkolókhoz rendőrök, önkéntesek, biztonsági őrök, irányították a sok autóst.  A máskor oly nyugalmas Velem főutcáját egész hosszában ellepték az árusok és a finom illatok, s ami fő: nem maradt el a turisták össznépi tyúkszemtaposása sem. Lacipecsenye és főtt kukorica, forralt bor és kürtőskalács illata csábította az embereket jobbról is, balról is egy kis falatozgatásra, iszogatásra. Az egyik fabódénál például azt a kiírást mosolyogtuk meg: „Itt hamarosan egy üveg pálinka nyílik." Nyílt, nem is egy.

A háza elé pakolta ki gesztenyéjét az idős Jagodics Károly, aki a nyers gyümölcs kilóját – minőségtől függően – 450, vagy 600 forintért árulta. – Az idén közepes volt a termés, volt már jobb is a 20 gesztenyefánkon – avatott be bennünket a termesztők gondjaiba az idős árus.

Az önkormányzat a falu közepén kis hidat építtetett erre az alkalomra, hogy ne kelljen annyit kerülni a Velem közepén átszaladó patak miatt. Két fabódét is készíttetett a faluvezetés, mert újdonságként október minden hétvégéjén termelői piacot működtetnek, várják akkor is a látogatókat a faluba.

Az árusok között volt, aki természetes alapanyagú szappant kínált, más őrségi kerámiát, mézet, lekvárt, volt, aki még könyvet is. Bálint Irma és családja székely kürtőskalácsot árult. Székelyudvarhelyről, a Kossuth utcából érkeztek ők Velembe.

– Várjuk az októbert, már harmadik éve járunk ide. Nem is a pénzért. Számunkra már az nagyon jó lelkiállapot, ahogy átjövünk a határon, itt aztán jókat beszélgetünk.

Velük átellenben a székely ruhákat áruló ugyancsak székelyudvarhelyi Vass Erzsébettől szinte szóról szóra ugyanezt hallom. Kiegészítve azzal, amit házigazdájuk, Molnár György árult el: évek óta ingyen adnak nekik szállást, de már készülnek hozzájuk, a barátaikhoz viszontlátogatásra Erdélybe.

A gesztenyenapok egyik attrakciója volt a látványfaragás. Bálint József faszobrászművész farönkből készített állatfigurákat, de megformázott gesztenyét kínáló idős embert is. Mindezt neki adta a falunak árverésre, a befolyt összeget közösségi és jótékonysági célra fordítják majd a velemiek. Vele szemben egy másik, Balatonfelvidékről érkezett faszobrász állította ki portékáit. Faragott helyben ő is árut, s időnként még gyönyörűen énekelt is hozzá. A több mint 30 éves múlttal rendelkező Velemi Stúdió népművészei is jelen voltak a gesztenyenapokon. Lehetett tőlük is vásárolni szép portékát, megnézni hogyan fon vesszőből kosarat Pados Zoltán. Ott volt Brodszky Ferenc a kerámiáival, Bodorkós József, Harasztovics Róbert és Dénes Tibor népi iparművészek is a szép fafaragásaikkal.

– Mi ide tartozunk, mindig itt voltunk ezen az ünnepen, a gyökereink ide kötnek, természetes, hogy most is itt vagyunk – hangsúlyozta Taródi Lajos, a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület vezetője.

Fején fehér baseballsapkában ment végig a főutcán dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, az első Velemi Gesztenyenapok fővédnöke, aki megnyitotta az ünnepséget, s akit Szél Józsefné polgármester köszöntött. A miniszter Velem gazdag történelmi múltjáról szólt, s bejelentett egy közelgő újabb rendezvényt, amely majd decemberben lesz, s arra emlékeztet, hogy 70 éve, a második világháború vége felé itt, Velemben is őrizték a magyar koronát.

Programból amúgy nem volt hiány az elmúlt két napban. Néptáncosok és dalosok, bábosok és zenészek szórakoztatták a nagyérdeműt a buszfordulóban felállított színpadon. Sokan a köztévé népszerű portréfotózásán vettek részt.  A lényeg: jövőre újra lesznek itt gesztenyenapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!