Vélemény

2017.05.15. 19:41

Körömpörkölt - A repülés hit kérdése, semmi köze a fizikához

Éppen két héttel ezelőtt egy autós videóra vette, hogy egy repülőgép az autópályára zuhan Amerikában.

Budai Dávid

A videót végignézve szinte hihetetlen, hogy mindenki megúszta, de azért tudjuk, hogy a repülőgép-katasztrófák általában úgy végződnek, mint Csáth Géza meséi. Rosszul. Mindezek ellenére persze tény, hogy a légi közlekedés a legbiztonságosabb, míg az utakon 1 az 5 ezerhez az esélye annak, hogy meghalunk, addig repülőn 1 a 11 millióhoz. Legalábbis ezt mutatják a számok. De mit mutat a józan ész? Hát el lehet azt fogadni, hogy több száz tonna acél csak úgy a levegőbe emelkedik? Nem lehet.

Feldmár András pszichológus a repülést egyenesen hitbéli kérdésnek tekinti.A valóság szerinte attól függ, hogy az ember mit hisz, márpedig ha ez így van, akkor a valóság azért valóság, mert sokan elhiszik. Mindenki tudja, ha egy kicsit gondolkozik, hogy a repülőgépek nem tudnak szállni. Olyan nincs, hogy az a hatalmas Jumbo Jet föl tudjon szállni! Hát nem tud fölszállni! - írja a Tudatállapotok szivárványában. Az van ugyanis, hogy szegény pilóták - és ezt csak megmosolyogni lehet - azt gondolják, hogy a repülés felhajtóerőstül-mindenestül technikai dolog. Fel sem merül bennük, hogy nem lehet repülni, hiszen oktatóik is pilóták, és ők is repülnek, és azokat is pilóták oktatták, akik szintén repültek, és így tovább a Wright fivérekig, akik tulajdonképpen jól átejtették a világot, amikor bebizonyították, hogy lehet repülni. Persze látom én is, hogy lehet.

Repültem már magam is, de mi van, ha ezt a törékeny képtelenséget tényleg kizárólag a hit élteti, és amikor vihar van, egyszer csak akadnak olyanok, akik rosszul lesznek? És Feldmárnak van igaza, aki szerint minél több embernek van hányingere, és minél több ember kezd félni, minél többen hiszik, hogy a repülés nem fog menni, annál inkább ingadozni fog a gép, és ha már csak öt ember hiszi, hogy a gép tud repülni, és 345 azt hiszi, hogy most lezuhannak, akkor lezuhannak. Mindenesetre velem nem jó együtt ülni a gépen, mert én akkor is egy vagyok abból a 345-ből, ha nincsen vihar. Kizárt, hogy több tonna acél szállni tudjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!