Vép

2015.01.12. 19:40

A doni hősökről emlékeztek meg

Vép, Szentgotthárd - A vépi általános iskolások és a Jobbik is megemlékezett kedden a doni áttörés áldozatairól.

Budai Dávid

A doni áttörésről Vépen minden évben megemlékeznek január 12-én. A több mint tízéves hagyományt még Takács Ernő egykori polgármester kezdeményezte, tudtam meg Szalay Gabriella történelem szakos tanártól. Az általános iskolások húszperces műsorában elhangzó versek és dalok méltó emléket állítottak annak a több mint százezer embernek, akik elestek a harctéren.

Szalay Gabriella elmondta: a nyolcadikosokat nagyon érdekli a II. világháború, és úgy gondolja, ők a súlyát is átérzik az eseményeknek. Az emlékező műsorra a felkészülést már a téli szünet előtt megkezdték, kiosztották a szerepeket és elkezdtek próbálni is. A zsúfolásig telt teremben végig feszült figyelem övezte a II. világháború hőseinek rendezett emlékműsort.

A doni hősökre emlékezett a Jobbik is. Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei elnöke elmondta: 72 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a magyar katonai történelem egyik legnagyobb tragédiáját jelentő doni áttörés. A doni hősök mindnyájunknak példát mutattak kitartásból, bátorságból, hazaszeretetből, erkölcsi kötelességünk emlékezni rájuk.

Kifejtette: ma is elszántan, megalkuvásmentesen kell kiállnunk hazánkért, nemzetünkért, közösségeinkért, ebben irányadó számunkra a Don-kanyarban elesettek áldozatvállalása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!