Születésszám

2021.12.22. 11:30

Ahol sok gyereket nevelnek - A lakosságszámhoz viszonyítva Nyőgéren született a legtöbb kicsi

Ismét „királykisasszonyokat és királyfikat” köszöntöttek, ezúttal Nyőgéren. 2020-ban ezen a vasi kistelepülésen nőtt a leginkább az újszülöttek száma: négy leány- és két fiúgyermekkel gyarapodtak. A helyszínen jártunk utána: minek tudható be a szokatlanul magas születésszám.

Tóth Kata

Fotó: © Unger Tamás

Magyarország legtöbb megyéjében az idén is közhírré tették, hogy az előző esztendőben a település lakosságszámához viszonyítva hol született a legtöbb gyermek. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet 2021-ben Vas megyében a 2020-as adatok alapján a 351 lakosú Nyőgér nyerte el. A faluban hat újszülött jött világra 2020-ban, a lakosságszámra vetítve ez rekord a megyében. A díjátadásra egy hete az adventi rendezvényen került sor. Az érintett családok képviselőit a művelődési házba várták: ajándékcsomagot, emlékplakettet kaptak, Nagy Károly polgármester pedig emléktáblát és elismerő oklevelet vehetett át. Tegnap – ugyancsak a kultúrházban – a falu első emberét faggattuk a „titokról”. Közvetlenül utána az érintett családokat is megkérdeztük, miért és miért éppen Nyőgéren alapítottak családot. 

 

– Egyet szögezzünk le. A 2020-as év elejéről-közepéről is beszélünk, ami a születéseket illeti. Nem mondhatjuk, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások, az összezártság miatt lett több idejük a szülőknek egymás felé fordulni, és ezért érkezett több gyermek – nevet Nagy Károly. – Az viszont tény, hogy a jelenleg 341 lelkes településen egyre több a beköltöző fiatal. Vagy úgy, hogy házastársa lesz egy helybelinek, vagy komplett családok jönnek Sárvárról és környékéről. Mondják is a faluban, ha gyüttmentből nem lenne ennyi, Nyőgér már kihalt volna – jegyzi meg. Aztán komolyra fordítjuk a szót: páratlanul szép a vidék, a Rába völgyében fekvő falu, amely hat település – Káld, Meggyeskovácsi, Sótony, Nyőgér, Bejcgyertyános és Bögöte – hivatali központja, és – kisgyerekeseknek ideális – nemrég adták át a felújított óvodát, ahova jelenleg 25 gyerek jár. Tavaly nyertek pályázaton, amiből felújították az orvosi rendelőt, járdafelújításra 15 milliót költhetnek. Az eredményükre, a hat királyfira és királykisasszonyra pedig az egész falu nagyon büszke. Született egy hetedik baba is, igaz, Bécsben, a szülei hiába nyőgériek, a statisztikát nem javította, teszi hozzá a polgármester. A hat gyerek közül a négy királykisasszonnyal tegnap mi is találkoztunk a kultúrházban, a két királyfi – Barnabás és Bendegúz – nem tudott jönni. Míg a karácsonyfadíszekkel ismerkedtek, a szüleikről, nagyszüleikről kiderült, hogy vagy tősgyökeres nyőgériek, vagy a szomszéd településekről költöztek be. Több családban 2020-ban a harmadik gyermek született – nyugodt falusi környezetben cseperednek. A munkalehetőség szempontjából ideális, hogy Sárvár, Celldömölk, Szombathely is a közelben van. 

Forrás: © Unger Tamás

Visszatérve újonnan elnyert címükre és az ünnepségre: a kezdeményező szervezet nevében Gorza Norbert, a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője köszöntötte a családokat. Beszédében elmondta: programjuk célja felhívni a figyelmet a család szerepének megőrzésére, a gyermekvállalás fontosságára, egyben azt is szeretnék megerősíteni, hogy a települések megtartóereje a gyermeklétszám növekedésében is rejlik. 

 

Kiemelt képünkön: Kalmár Maja, Hahn Lilián, Baranyai Letícia és Illés Emese a kultúrházban a karácsonyfa előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!