Új szereposztás

2021.12.21. 17:30

Bomlik az ellenzék Sárváron? - Nem tudni, ki kivel van, egy biztos: Németh Zsolt elindul

Repedezik a cukormáz a sárvári ellenzék kit tudja, hány szeletből álló tortáján. A helyi „ősellenzéki” főszereplőt – úgy tűnik – kiszorították, az új főhős személyét csak sejteni lehet, és persze kérdés az is, hogy mit szólnak majd a választók az új szereposztáshoz.

Vas Népe

Németh Zsolt, Szabó Lajos, Klimits István és Eiveck Péter – itt még egy oldalon

Forrás: VN-archív

A sárvári képviselő-testületben a 2019-es önkormányzati választások után négyen alkották az ellenzéket. Mind a négyen az ellenzéki jelölteket „menedzselő” Híd a Jövőnkért Egyesület színeiben indultak, ám míg a kertvárosban Klimits Istvánnak sikerült egyéni mandátumot szereznie, az MSZP-s Szabó Lajos, a jobbikos Eiveck Péter és a Híd a Jövőnkért Egyesületet gründoló Németh Zsolt listáról jutott be a testületbe. 

 

Az ellenzéki tortán kevesebb mint egy évvel a választások után, 2020 júliusában repedt meg először a cukormáz: Klimits István bejelentette, hogy függetlenként folytatja a helyi politizálást. Akkor az ujját szorgalmasan az ellenzék pulzusán tartó Vas megyei baloldali hírportálnak Klimits István kerek perec kijelentette, hogy „a Híd Jövőnkért Egyesülettel megkötött megállapodás számomra már semmis, mert én Németh Zsolttal nem tudok tovább azonosulni.” 

 

A Klimits és Németh közötti nézeteltérés az előválasztások előtt is felszínre került, hiszen míg Németh Zsolt azt a Molnár Miklóst támogatta, aki végül nem is indult el, Klimits Szabó Lajossal és Eiveck Péterrel Hencz Kornél mögé sorakozott fel. Miután az előválasztásból Hencz Kornél került ki győztesen, a helyi politikai viszonyokat jól ismerők szerint ez annak a lehetőségét is felvetette, hogy a városban újraosztják a baloldali szerepeket – de legalábbis lecserélik a kikophatatlannak tűnő főszereplőt, Németh Zsoltot, és esetleg Klimits István léphet a helyébe, akinek ambíciója nem teljesen egyértelmű.

 

 Helyi forrásaink szerint elképzelhető, hogy az egész perpatvar már a 2024-es polgármester-választásról szólhat. Közben Németh Zsolt november végén váratlanul bejelentette: az időközi választáson ő indul majd az 5. számú választókerületben az 2021 augusztusában elhunyt Fidesz-KDNP-s képviselő, dr. Szabó Gyula megüresedett helyéért. Szándékát nemcsak a Facebook-oldalán tette közzé, hanem az 5. számú választókerületben élők postaládáiba is eljuttatott egy szórólapot. Mint írta: „…arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy továbbra is szolgálattal és alázattal állok a rendelkezésükre… A magam részéről az elmúlt több mint 15 éves képviselői tapasztalatommal indulni fogok a majdani időközi választáson, és reményeim szerint mint a körzet képviselője tudásommal és tapasztalatommal szolgálhatom önöket, egyben a városunk érdekét, fejlődését.” 

 

A Sárvári Polgár Facebook-közösség ezt követően bejegyzésében dögkeselyűként ábrázolta és bélyegezte meg Némethet: „a nagyon sokak által szeretett és tisztelt dr. Szabó Gyula csak nemrég hunyt el, Németh pedig szinte kegyeletsértő módon, azonnal »lecsapott« a helyére. Az a Németh Zsolt, aki már a város több körzetében is próbálkozott, de egyéni mandátumot még nem sikerült szereznie. Ráadásul a veszélyhelyzet miatt 2022 júniusáig nem is lehet időközi választást tartani, így nem is időszerű ez a bejelentkezés.” Németh Zsolt nemcsak jobbról, balról is megkapta a magáét. 

 

A sárvári MSZP-elnök, Szabó Lajos ahelyett, hogy támogatásáról biztosította volna Némethet, a már említett baloldali hírportál kérdésére – hogy indítanak-e jelöltet az időközi választáson – azt felelte, hogy jelenleg nem tartja aktuálisnak a kérdést. Hozzátette: ahogy a 2019-es önkormányzati választásokon, ezentúl is a Mindenki Sárvárért Mozgalom jelöltjeit fogják támogatni. Németh Zsolt viszontválaszában egyértelműsítette: akár az MSZP, akár más párt indít jelöltet, ő akkor is elindul a Híd a Jövőnkért Egyesület színeiben.

 

 Az ellenzéki pártokat és civil szervezeteket tömörítő Mindenki Sárvárért Mozgalom vezetősége közleményében a következőt írta: „Sajnálattal, de tudomásul vettük, hogy Németh Zsolt elnök és a Híd a Jövőnkért Egyesület – a 2019. évi önkormányzati választáson kialakult ellenzéki egységgel szemben – a jövőben önállóan kíván az önkormányzati választásokon jelöltet és jelölteket állítani. …Megköszönve a Híd a Jövőnkért Egyesület és Németh Zsolt – eddig a Mindenki Sárvárért Mozgalom keretein belüli – együttműködését, további tevékenységükhöz sok sikert kívánunk!” A Facebookon is közzétett közlemény alatt kommentháború kezdődött: a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásokat is tartalmazó adok-kapok pedig világosan jelzi a baloldali egység Sárváron (is) tapasztalható hiányát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!