Körkép

2021.12.18. 16:20

Felháborodtak a Vas megyei faluvezetők - Elutasítják Márki-Zay Péter kioktató hangnemét, a politikai megosztás szándékát

Botrányba fulladt Márki-Zay Péter videós bejelentkezése, amelyben a vidéken élőkről úgy nyilatkozott: a falusi emberek tudatlanok és egyszerűek.

VN

Nem ez volt az első sértegető megnyilvánulása a baloldali miniszterelnök-jelöltnek: „trágyával etetett, sötétben tartott gombáknak” nevezte azokat, akik támogatják a rezsicsökkentést és az illegális migráció megállítását. Vas megye több polgármestere felháborodásának adott hangot. 

 

– Miközben mi, Vas megyében élők a karácsonyra készülünk, Márki-Zay Péter újabb és újabb társadalmi csoportokba rúg bele, ahelyett, hogy azon igyekezne, egységet teremtsen megosztott nemzetünkben – fogalmazott Bartók Tibor, Hegyfalu polgármestere. Hozzátette: az ellenzék helyi jelöltjeinek illett volna ezektől a kijelentésektől elhatárolódnia. 

 

Sebestyén Zoltán, Kemenesmagasi polgármestere lapunknak úgy fogalmazott: ez a fajta „lenéző stílus” a magyar közéletben megengedhetetlen. – Felháborítónak tartjuk, hogy ilyesmi egyáltalán elhangozhat, különösen advent idején. Mi, kistelepülési polgármesterek ismerjük az itt élőket. Tudjuk, hogy tiszteletet érdemelnek, hiszen becsületes, jó szándékú emberek, akik egyrészt nem tudatlanok, másrészt nem szorulnak felvilágosításra. Elutasítjuk ezt a kioktató hangnemet, a politikai megosztás szándékát és a vidéki emberek lenézését. 

 

– Ha egy ember így nyilatkozik a falun élőkről, akkor hogyan akar országot vezetni? – tette fel a kérdést Bugnits Vilmos, Horvátlövő polgármestere. Hozzátette: úgy tapasztalja, a baloldali miniszterelnök-jelölt sokak lelkébe belegázolt. Szerinte nem fair játék, ahogy Márki-Zay Péter bánik velük, az nem vezet semmi jóra. Králl Csaba, Csénye polgármestere szintén reagált a nyilatkozatra. – Az elmúlt években településeinken egyre több fejlesztést sikerült megvalósítani, de sok még a feladatunk. Azonban felmerül a kérdés, hogy milyen kormányzást várhatunk a falusi emberek érdekében, ha így beszélnek az itt élőkről – fogalmazott. 

 

Az eddig megvalósult fejlesztéseket emelte ki Torony polgármestere, Kovács György is, aki azt üzeni Márki-Zay Péternek: inkább keményen dolgozni kellene, az előbb-utóbb mindig meghozza gyümölcsét. Rodler Csaba, Püspökmolnári polgármestere úgy véli: ha valaki ilyen pozíciót vállal, azt azért teszi, hogy segítse az állampolgárok mindennapjait. Ő azonban csak sérteget és fölényeskedni akar. 

 

– Egy képviselő nem sértegeti azokat, akikért majd dolgozni akar a jövőben. Azt javaslom Márki-Zay Péternek, hogy a megszerzett tudását kamatoztassa ott, ahol megszerezte – Amerikában – hangsúlyozta. Felháborodásának adott hangot Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármestere is. – Az emberekben él egyfajta félelem, hogy mi lesz, ha netán ez az ember irányítja majd az országot. Ez az ember véleményem szerint politikai ámokfutó. Annyira a hatalomvágy vezérli, hogy már össze-vissza beszél. Amit reggel nyilatkozik, azt este már máshogy mondja. Most alkotmányos rend és nyugalom van az országban. Ha ő hatalomra lépne, ki tudja, mi lenne, mindenesetre mi nem hagyjuk – fogalmazott. – Vas megye települései nem kérnek a sértegetésből, a kioktatásból és a lenéző mondatokból. A napi csatározások helyett pártszimpátiától függetlenül hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Mi nyugodt emberek módjára a sértésre nem sértéssel válaszolunk. Majd a szavazófülkében megadjuk a feleletet erre – szögezte le Buti Mónika, Vönöck polgármestere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!