Vas megye legnagyobb vállalkozásai

2021.12.15. 14:28

Megjelent a Vas megye 2020. évi gazdasági teljesítményét bemutató exkluzív TOP 100 kiadványunk - fotók

Megjelent TOP 100 kiadványunk, amely Vas megye legnagyobb vállalkozásait állítja sorrendbe a 2020-as év gazdasági eredményei alapján. Legutóbb 2019-ben vehették kezükbe az olvasók a 2020 tavaszán berobbanó világjárvány és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt. Ettől függetlenül a 2019-es üzleti év nem publikált adatai is szerepelnek az elemzésekben a jobb összehasonlíthatóság érdekében – hangzott el a Haladás Sportkomplexumban tartott, üzleti reggelivel egybekötött bemutatón.

Tóth Kata

dr. Fekete Attila, Nagy Ildikó, Majthényi László, dr. Hende Csaba, Németh Balázs és Harangozó Bertalan.

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Dr. Hende Csabaaz Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke az üzleti élet jelen lévő szereplőihez szólva elismerését és köszönetét fejezte ki, hogy a mögöttünk hagyott rendkívül nehéz évben kiválóan teljesítettek és a motorjai a fejlődésnek. Friss hírrel is szolgált a Parlamentből: a kormány által nyújtott jelentős beruházási támogatások elszámolási határidejét - javaslatára is - április 30-áig kitolták. A kormányoldal egységes: igyekszik minden szinten együttműködni a munkavállalókkal, a munkáltatók szervezeteivel és a cégekkel is, mondta. 

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott messzebbről indított: – Az ország képes volt kétharmados megcsonkítása után talpra állni. Büszkék lehetünk erre a teljesítményre – fogalmazott. Majd a cégek, a munkavállalók napi erőfeszítését értékelte a Covid-időszakban. A kormány Vas megyében 17500 munkahely megőrzését támogatta, csak erre több mint 7 milliárd forint jutott. Vasban 370 ezer oltást adtak be. Megköszönte a vállalatoknak is, hogy részt vállaltak az oltási programban.

 

 

Az önkormányzati szféra elmúlt évekről szóló összegzését és a következő terület- és településfejlesztési ciklusra történő előretekintést is tartalmazza a kiadvány, mondta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Megjegyezte még: a lassan két éve kezdődött egészségügyi válság átrendezte életünket. A vállalkozók, cégvezetők ezen felül számos nehezítő körülménnyel találják szembe magukat. Ezeket legyőzve kell jó döntést hozni a fennmaradásért.

A kiadvány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal partneri közreműködésével született.. A 2020-as év üzleti forgalmáról, a foglalkoztatottságról dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornok, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója beszélt. – Jól látszik a megye gazdaságában a felpattanás. Visszajutottunk a 2019-es évhez a gazdaság terén, ami rendkívül nagy eredmény. Vas megye a 4-5. helyen áll, ami az egy főre jutó GDP-t illeti – fogalmazott. A kiadványról azt mondta: „tiszta” és hiteles, hiszen olyan Vas megyei vállalkozás nem szerepelhet benne, amelyiknek a központi költségvetés felé hátraléka van, a benne szereplő cégek adatai pedig ÁFA-bevallás alapján születtek. A gazdasági adottságok tekintetében a feldolgozóipar, benne a járműipar húzóerejét mondta meghatározónak. Majd a számokat sorolta: a 2020. évi TOP 100 vállalkozás 2020-ban összesen 1521 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 1,8 százalékkal kisebb az ugyanezen vállalatok által előző évben realizált bevételnél. 

 

A 261 milliárd forint árbevételű Aptiv Services Hungary Kft.  a legnagyobb forgalmú vállalat a megyében 2020-ban. Második a Schaeffler Savaria Kft. (a legnagyobb foglalkoztatók között az első), harmadik a BPW Hungária Kft. Adalék még, hogy a TOP 100-ba 2,1 milliárd forint árbevételt elérve lehetett csak bekerülni.

 

A megyei foglalkoztatásról is beszélt: a versenyszféra létszámának csökkenése már 2019-ben elkezdődött, a mélypont 2020. II. negyedévben volt. A 2021. II. negyedévi megyei adatok viszont már kedvezően alakultak.

 

Végül Németh Balázs megyei értékesítési vezető beszélt a kiadó újdonságairól is: a napokban megújult vaol.hu portálról és az újonnan alakult Salesworks média-kereskedőházban rejlő lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!