Ezt jó, ha tudod!

2021.12.30. 17:30

Tűzijátékozni csak szabályosan! - Mutatjuk, hogy mire kell figyelni

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat hazánkban, amelyet tűzijáték okozott, pedig ezek a szabályok betartásával elkerülhetőek lennének – figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

VN

A szabályok betartásával a balesetek elkerülhetők

Fotó: Szendi Péter

A tájékoztatóban azt írják: 2020 szilveszterén nem volt tűzijáték vagy petárda következtében bekövetkező tűzeset Vas megyében, 2019 szilveszterén azonban hét esetben is riasztották a tűzoltókat pirotechnikai eszközök nem körültekintő használata miatt: Kőszegen egy műfüves pálya gyulladt ki például, Szombathelyen tujasor égett, Nádasdon faszerkezetű kerítés, Sárváron pedig száraz fű lángjaival küzdöttek a tűzoltók. 

 

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a szabályok betartásával a tűzesetek elkerülhetőek. Fontos, hogy ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól, és csak annyit vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Év közben nem felhasználhatóak, másrészt a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük. A tűzijátékok csak akkor szállíthatók biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. Emlékeztetnek: a megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban. Egy eset során az autóban hőt kapott tűzijátékok idő előtt elindultak, az egész autó kiégett. 

 

Ügyeljünk arra, hogy szállítás közben ne érje őket csapadék, és otthon se tegyük az eszközöket párás, nedves helyre. Az átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használjuk, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan működnek. Otthon olyan helyre zárjuk el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. Ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Ne tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel. A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek, és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a működésen, és balesetet vagy tüzet okoz. 

 

Egyébként minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, a benne foglaltakat tartsuk be. Csak közterületen működtessünk tűzijátékot, ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, épületre. Jó tudni: a társasház erkélye nem számít közterületnek, és kerüljük a villanyvezetékeket is. Erős szélben, alkoholfogyasztás mellett sem ajánlatos a működtetésük, a tűzijáték maradványait pedig ne dobjuk azonnal kukába.

 

 Szilveszter éjjel is a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói állnak készenlétben. Ha tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!