TOP-fejlesztések megnövelt keretből

2022.01.04. 11:30

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke értékelte a múlt évet

A Vas Megyei Közgyűlés 2021-ben nyolc elnöki rendeletet, 55 elnöki határozatot, 26 közgyűlési határozatot hozott.

Merklin Tímea

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke értékelte az elmúlt évet Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Személyes részvétellel csak májusban, szeptemberben és decemberben üléseztek. Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét arra kértük, hogy foglalja össze és értékelje a 2021-es esztendőt. Az elnök veszélyhelyzetben a határozatok meghozatalánál e-mailben kérte a képviselők véleményét. A legtöbb döntés a Terület- és Településfejlesztési Programmal kapcsolatban történt. 

 

A TOP lezárult: a 21 milliárd 130 millió forintos keretet sikerült megnövelni, így több mint 43 milliárd 90 millió érkezett a vasi településekre, a projektek 67 százalékánál lezárult a beruházás. A kifutó program utolsó ízben adott lehetőséget a települések belterületi csapadékvíz- elvezetési rendszereinek rekonstrukciójára: 2021 nyarán még 3,7 milliárd forint értékben született támogató döntés.

 

Majthényi László megyei elnök kifejtette: a kifutó TOP-ban még 26 település kezdhette meg (vagy éppen folytathatta) a vízelvezetési rendszereinek megújítását. A TOP fejlesztései között központi helyet foglaltak el a középületek energetikai korszerűsítését célzó projektek. E 4 milliárd forintos keretnek több mint fele vidéki iskolák hőszigetelését és fűtéskorszerűsítését finanszírozta, így 19 oktatási intézmény vált korszerűbbé. Az általános iskolákhoz képest – amelyek alapvetően központi, ágazati programokból fejleszthetők – óvodákra és bölcsődékre nagyobb összegeket juttatott a megyei program. Az új bölcsődékkel együtt 60 intézmény újulhatott meg, vagy éppen indulhatott el a TOP keretében. 

 

 

Egy 600 milliós keretből 20 háziorvosi rendelő épületét újították meg a megyében, a pénzből orvosi eszközök lecserélésére is futotta. Nagyobb települések gazdasági infrastruktúra fejlesztésére is pályáztak. Ipari parkokat alakítottak ki több helyen, illetve a hagyományos piactereket korszerűsítették a járási központokban. A gazdaságfejlesztési forrásokból turisztikai beruházások is finanszírozhatók voltak, vízparti fejlesztések, kerékpárutak és túraútvonalak is szerepeltek a támogatott projektek között. A program támogatta a városközpontok megújítását is, de azzal a feltétellel, hogy nemcsak térkövezés, de zöldfelületek fejlesztése is megtörténik. A megye legforgalmasabb útjai mentén, főként a Szombathelyre bevezető utak mellett bicikliutak épültek, összesen 17 kilométer hosszan. 

Az induló TOP Pluszban 45 milliárd a keret, ennek terhére már kiírták azelső felhívásokat. Az első körben az Élhető települések, az önkormányzati épületek energetikai fejlesztése, a fenntartható város fejlesztése, a megyei foglalkoztatási együttműködések, a 4-5 számjegyű közutak fejlesztése, az óvodai és bölcsődei fejlesztések támogatása. Ezeknek január 14. a beadási határideje. Új pályázatok beadására április-május hónapokban lesz lehetőség további tématerületeken. 

– Ismerjük a vasi települések igényeit, annyival színesebb a helyzet, hogy az előző TOP folyamán elindult a kisebb tervek megvalósításához a Magyar falu program, emiatt a TOP Pluszban nagyobb léptékű fejlesztések kaphatnak támogatást. E pályázat előkészítésére a járványidőszak nagyon jó volt, de a nemzetközi kapcsolatokra rányomta a bélyegét a vírus, sok minden átkerült a virtuális térbe, például az Alpok Adria Szövetség ülései online voltak – mondta Majthényi László, majd így folytatta: – Személyes együttműködésünk van a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel, Har- gita megyével. Van két pályázatunk, amit jövőre halasztottunk: a 10. Ars Pannonica Képzőművészeti Tárlat és a 49. Mogersdorfi Kultúrtörténeti Szimpózium. A nemzetközi csoport 16 különböző projektet visz – mondta a megyei elnök. Tovább bővültek a megyei értékek: bekerült az értéktárba a dozmati regösének, a velemi Stirling-villa, a csömötei hegypince. 

Az elnök szólt arról is, hogy a Hungarikum pályázaton 39 sikeres pályázat volt, köztük a Vas Megyei Önkormányzat is eredményesen pályázott a megyei értéktári vetélkedő lebonyolítására. A megyében jelenleg 124 helyiértéktár-bizottság működik, 2021-ben létrejött az első tájegységi értéktár a Vendvidéken Apátistvánfalva, Orfalu, Kétvölgy, Szakonyfalu, Felsőszölnök, Alsószölnök részvételével; munkaszervezete a Muraba Európai Területi Társulás, amely a szlovének és magyarok által vegyesen lakott területek együttműködését segíti. 2022-re nem terveznek megyebált, azt kérik, hogy akik felajánlásokat szoktak tenni, most a megyei értéktár vetélkedőt támogassák, amit január közepén fognak megrendezni. MT 

 

Nemzetközi kapcsolatok, személyes együttműködés

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke értékelte az elmúlt évet

Fotó: Cseh Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!