Látványos fejlődés

2022.01.03. 11:30

Kivitelezések és átadók sora Kőszegen - Értékelte az elmúlt esztendő eredményeit a polgármester

Egy éve a felújítás alatt álló Városházán kértük évértékelésre Básthy Bélát, Kőszeg polgármesterét. Már akkor is építkezésről, megújulásról számolt be. Kivitelezések és átadók kísérték végig a 2021-es évet is – látványosan fejlődik a város.

Vas Népe

Básthy Béla: A 2021-es év legnagyobb feladata városházi szempontból a záruló uniós projektek befejezése és a rendkívüli kormányzati támogatásokból elindított munkák előkészítése volt

Forrás: Ohr Tibor

Fotó: OHR Tibor

A Városháza azóta energetikai és esztétikai szempontból is megújult állapotban fogadja az ügyfeleket és az ott dolgozókat, sikátorában pedig elkészült az a várostörténeti időszalag, amely 16 méter hosszan mutatja be a település múltját a 13. századtól napjainkig. – Nem csak a Városháza újult meg. A szövetség, amelyet Kőszeg fejlesztéséért 2019-ben a választókkal, a kormánnyal és Ágh Péter országgyűlési képviselővel megkötöttünk, folyamatosan bővül, hétről hétre kiteljesedő városmegújítás tanúi vagyunk. A KRAFT program, valamint a katolikus egyház épületeinek felújítása mind értékmentő beruházások, ahogy a 2022-re is áthúzódó útfelújítások is – fogalmazott a polgármester. 

 

Majd így folytatta: – Ha fotóalbumot készítenék az elmúlt évről, örömteli és fájdalmas emlékek képei egyaránt bekerülnének. A város történetében páratlan útfelújítások kapcsán emlékezetes a Szabó-hegyen élők, valamint a Balog-iskola közösségének öröme, Kőszegfalván pedig az Erdő utca átadóünnepsége. De felejthetetlen a Csónakázótónál a skate-pályát birtokba vevő fiatalok lelkesedése, a főtéri árnyat adó juharfa ültetése, a Panoráma hotel tüzének oltása, a sikeres várszínházi évad vagy az ostrom szervezőinek lelkesedése is. Feldolgozhatatlan veszteségünk Darabos Béla bozsoki polgármester és Dvorákné Kővári Anikó, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének halála. 

 

Nagyon sokan dicsőséget szereztek a városnak 2021-ben, sorolhatnám sikeres sportolóinkat, diákjainkat, jubiláló egyesületeinket, a Királyi városnap vagy éppen a Prima díj kőszegi kitüntetettjeit – hangsúlyozta Básthy Béla. – A város egyházi életében meghatározó változás Perger Gyula plébános úr érkezése, és történelmi sebeket gyógyít a zsinagóga felújítása, a 78 év szünet után újra megszervezett zsidó hanuka ünnep. A 2021- es év legnagyobb feladata városházi szempontból a záruló uniós projektek befejezése és a tavaly novemberben elnyert rendkívüli kormányzati támogatásokból elindított munkák előkészítése volt. 

 

A Városháza felújítása, a főtéri Tourinform Iroda, a Városüzemeltető telephelyén megvalósult iparipark-fejlesztés, az ausztriai kerékpárút megépítése, a határon átnyúló Alpannonia és Veloregio pályázatok lezárása mellett elindíthattuk 3 milliárd forintos útfelújítási programunkat és a temető, majd a mentőállomás tervezését. Közben zajlott a kőszegi vasútállomás átépítésének és az új 87-es útnak a tervezése – tudtuk meg a városvezetőtől.

 

 Básthy Béla kitért arra is: – A közeljövő kihívásai között továbbra is a pénzügyi egyensúly megtartása áll az első helyen. Közben több területen is generációváltás zajlik Kőszegen, nagy nehézséget okoz nyugdíjba vonuló gyermekorvosaink pótlása. Egyesületeink, civil szervezeteink életében is óriási jelentőségű, hogy legyenek fiatalok, akik átveszik a közösséget évtizedek óta szolgálók feladatait. Több intézményünk életében új időszak kezdődik: új bölcsődei csoportot indítunk, a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár a levéltárat is működteti majd. 

 

Folytatjuk Kőszeg történetének legnagyobb útfelújítási programját, megépítjük a város új temetőjét és a mentőállomást – mondta a polgármester. Majd így folytatta: – Januártól megnyílnak a 2022–2027-es időszak TOP pályázatai: tovább szeretnénk fejleszteni óvodáinkat, pályázunk önkormányzati tulajdonú épületek felújítására, illetve csapadékvíz-elvezető rendszerünk és a lakótelep járdáinak, közterületeinek fejlesztésére is. A Szombathely–Kőszeg-vasútvonal felújítása után elindulhat az intermodális csomópont megépítése. 

 

Kiemelkedő állami beruházás a Bálház és a MÁV Gyermek otthon felújítása. Intézményeinkkel és partnereinkkel, mint a vízügyi igazgatóság, a Vasivíz Zrt., a Magyar Közút, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, számos további fejlesztés előkészítésén dolgozunk. Kőszeg jövője szempontjából meghatározó, hogy fenntartsuk az együttműködést velük és Magyarország kormányával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!