Dráma Ukrajnában

2022.02.26. 11:30

Aggodalom: Vas megyében is azonnal gyűjtés kezdődött - Akinek családja van, nehezebben indul útnak Ukrajnából - fotók, videó

Két Kárpátaljáról származó, évek óta Magyarországon élő embert: egy színészt és egy fizikust kérdeztünk az ukrán háborúról. Adománygyűjtés kezdődött.

VN

Horváth László Rudolf átveszi Fendrik Tamás adományát

Forrás: Unger Tamás

 Az ukrajnai háború innen sok száz kilométerről is szörnyű és fájdalmas, képzelhetjük, milyen lehet az ott élőknek vagy azoknak, akik ott születtek vagy valaha ott éltek, nekik Ukrajna nem egy szomszédos ország, hanem a hazájuk. Öszszeállításunkban két hazánkban élő kárpátaljai magyart szólaltattunk meg, elsőként a Sárosorosziban született Trill Zsolt Jászai-díjas színészt, a beregszászi magyar színház alapítóját sikerült megszólaltatni, aki 2013 óta Budapesten a Nemzeti Színház művésze. – Döbbenten állok az egész előtt, tele vagyok szomorúsággal, játszani sincs kedvem. Vannak, akik csütörtökön este még át tudtak jönni a határon, mielőtt lezárták volna, köztük van a sógorom is, ő most Debrecenben van. 

 

Trill Zsolt szerint minél hamarabb le kellene ülniük a feleknek tárgyalni, segíteni kell az embereken, mindenkin: ukránon, oroszon, magyaron; nem tehetünk mást. 

 

– Van egy határőr ismerősöm, most beszéltem vele, nem érti ő sem, hogy lehet ez, ilyenkor látszik, hogy mekkora érték a béke. Mi lesz a gyermekeinkkel? A kárpátaljai származású, hetedik éve Szombathelyen élő mérnök-fizikus, prof. dr. Szidor György, az MTA doktora a szüleit már korábban elhozta Ukrajnából. Édesanyja 2021 novemberében elhunyt, édesapja velük él a vasi megyeszékhelyen.

 – A rokonaim viszont ott vannak, aggódom értük. Innen nem lehet, nem tudok segíteni. Beszélünk a helyzetről, a menekülésről is, aki egyedül van, könnyebben mozog, de nem mindenki tud eljönni, mert ott vannak a szüleik, nagyszüleik. A családot nem hagyják ott. Szomorú az egész. Ukrajna azt éli át, amit Magyarország 1956- ban, lehet párhuzamot vonni, azzal a különbséggel, hogy Ukrajna már nyolc éve háborúzik. Az oroszok néhány nap alatt akarták elfoglalni, eddig nem sikerült. A professzor abban bízik, nem is fog. 

 

 

 

Ugyan – ahogyan mondja – Magyarországról sokat nem lehet tenni az ottaniakért, valamit azonban mégis.

 

 Dr. Székely János megyés püspök hivatalos közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a karitász gyorssegélyt indít a háború sújtotta Ukrajnába. A válsághelyzetben különösen is azok mellé áll a szervezet, akik a legkiszolgáltatottabbak, akiknek a családja vagy saját jövője érdekében el kell hagynia otthonát. Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője lapunk érdeklődésére közölte: konzerveket, azonnal felhasználható készételeket, plédeket, takarókat gyűjtenek. Az adományokat hétfőtől várják a Hollán Ernő utcai székhelyükre. 

 

Hozzátette: a közösségi helyeken nincs lehetőség sütés-főzésre, ezért a szokásos tartós élelmiszereket – lisztet, cukrot, olajat – nem tudják elvinni. A Katolikus Karitász két tranzitraktárat működtet a határ közelében, ha összegyűlik egy mikrobusznyi adomány, ide szállítják el jövő héten. A Katolikus Karitász munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot a Caritas Ukrajna vezetőivel, mindent megtesznek azért, hogy oda jusson a segítség, ahol a legnagyobb szükség van rá. Amilyen váratlanul kezdődött a háború csütörtökön, olyan gyorsan szerveződött a legnagyobb közösségi oldalon egy mostanra már csaknem 18 ezer tagot számláló Segítségnyújtás (Ukrajna) csoport, ők is adományokat gyűjtenek. 

 

Hozzájuk csatlakozott a szombathelyi Horváth László Rudolf, aki pillanatnyilag üresen álló Uránia-udvari üzletét nevezte ki gyűjtőpontnak. A felhívásra már sokan jelentkeztek, ők tartós élelmiszereket, tisztasági csomagot és ruhákat várnak.

 

 Ott voltunk, amikor Fendrik Tamás megérkezett az adományával. Kötelességének érezte, hogy segítsen, és bízik abban, hogy mire a bajba jutott családoknak szükségük lesz az itt összegyűjtött adományokra, azok addigra meg is érkeznek hozzájuk. Erről Horváth László Rudolf gondoskodik: amint összejön egy teherautónyi szállítmány, indul Záhonyba. A példás összefogás szombathelyi résztvevőinek hála úgy néz ki, hamarosan indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!