Emlékezés

2022.02.27. 07:46

Soha nem kértek tőlük bocsánatot - kommunizmus áldozatainak emléknapja Szombathelyen - fotók

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezést tartott a Honderű Asztaltársaság szombaton. A rendezvény szónoka Mező Gábor író, publicista volt.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Mint ismeretes, az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata szerint február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ugyanis ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. 

 

 

 

A hagyományokhoz hűen Szombathelyen a Honderű Asztaltársaság szervezett megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából. A Nagyszálló előtti téren Gérecz Attila versét Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke szavalta el, majd igét mondott és a békéért imádkozott Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész. A rendezvény szónokaként Mező Gábor író, publicista Böröcz Sándor evangélikus lelkész és Berkesi András ÁVH tiszt, a Kádár-korszak kedvelt krimi írójának történetén keresztül kalauzolt vissza a múltba. Szókimondó, szívbe markoló beszéde végén úgy fogalmazott: - Már csak azért sem akarok megbocsátani, mert sosem kértek bocsánatot. 

 

A megemlékezők innen a Király utcai, egykori ÁVH székház épületéhez vonultak, ahol elhelyezték koszorúikat, mécseseiket. A rendezvény végén a levéltár előadótermébe várták az érdeklődőket: Mező Gábor Működik az agygyalu címmel tartott előadást. A téma a politikai pszichiátria a kommunista diktatúrában volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!