Elfelejtette, hol indul?

2022.03.19. 07:00

A baloldal jelöltje, Hencz Kornél megdöbbentő kijelentést tett

A saját választókerületében élőktől vonna el kormányzati támogatást Hencz Kornél, a baloldal országgyűlési képviselőjelöltje.

Vas Népe

Hencz Kornél (jobbra) a múlt pénteki sárvári fórumon, amit Márki-Zay Péterrel együtt tartott

Forrás: Cseh Gábor

Márki-Zay embere még az előválasztás során rendezett vitán beszélt erről, az érintett települések polgármesterei megdöbbenve fogadták a hírt. Kőszeg és Sárvár kormányzati támogatását megszüntetné Hencz Kornél, a baloldal képviselőjelöltje, inkább Szombathelynek kedvezne – írta meg a drot.info, ami szerint ez is bizonyítja: Hencz Kornél képtelen felülemelkedni a pártpolitikai logikán. Ellenzéki politikusként inkább tartja fontosnak a balos vezetésű Szombathely anyagi támogatását, mint saját választókerületének fejlesztését. Az előválasztási vita során készült felvétel szerzői jogokra hivatkozva a portálon már nem elérhető.

 

Az idézet szerint azonban Márki-Zay embere úgy fogalmazott: „Köztudomású, hogy jelen pillanatban a kormánypárti települések sokkal komolyabb támogatást kapnak, mint aki nem kormánypárti. Ez lehet az oka annak, hogy Szombathely lakosságarányosan kevesebb támogatásra jogosult, ugye, míg Sárvár és Kőszeg pedig magasabb támogatásra.” 

 

A cikkben olvasható az is: „A baloldali politikus egyértelművé tette tehát, hogy megválasztása esetén a Sárvárnak és Kőszegnek szánt fejlesztési források csökkentéséért dolgozna.” Tegnap aztán a drot.info cikkére reagálva mentegette a celldömölki alpolgármestert a baloldal kedvenc portálja. Kifejtették, hogy ez a mondat nem azt jelenti, ugyanis így folytatta Hencz Kornél azon a bizonyos fórumon a monológját: „Én úgy gondolom, hogy ezt meg kellene szüntetni és a céloknak és a prioritás mentén kellene dönteni a beruházási támogatásokról.” A mosdatás tükrében továbbra is kérdés, hogy egy Észak-Vas megye képviseletére készülő jelöltnek miért nem „cél és prioritás” Sárvár és Kőszeg fejlesztése? 

 

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: lesújtva fogadta és szomorúsággal tölti el a hír. Mint kifejtette, Kőszeg nagyságrendileg kisebb bevételből gazdálkodik más vasi városokhoz képest, az iparűzésiadó-bevétele mintegy 30 százalékkal az átlag alatt van. A most záruló ciklusban a város megkapta azt a kormányzati segítséget, amely szükséges ahhoz, hogy a település újra Vas megye egyik büszkesége, ékköve lehessen. 

 

– Kár, hogy egy ilyen témában kell megszólalnunk. Mi azt hittük, hogy azon versenyeznek majd a képviselők, hogy ki tud több forrást szerezni a városainknak. Aki a kőszegieket szeretné képviselni, annak ne a kőszegiek támogatása fájjon! – hangsúlyozta Básthy Béla. 

 

Hasonló véleményen van Kondora István, Sárvár polgármestere is, aki furcsának találja, miért éppen a választókerület két ékét pécézte ki magának Hencz Kornél, a baloldal országgyűlési képviselőjelöltje. Hozzátette: nem esik jól nekünk, hogy azzal kezdené a munkáját, hogy pénzt venne el tőlünk, vagy legalábbis nem adna támogatást a városnak. Kondora István aláhúzta: ezzel elsősorban nem Sárvártól, hanem a sárváriaktól venne el súlyos összegeket. A kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztések ugyanis az Észak-Vas megyében lakók életminőségét javítják. Szerinte Hencz Kornél jobban járt volna, ha azt mondja: a jelenlegi támogatások mellé továbbiakat igyekszik szerezni az itt élők érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!