A kereslet és a kínálat

2022.04.13. 11:30

Csaknem 2 milliárd forintot nyert a foglalkoztatottság növelésére Vas megye

A foglalkoztatottság növelése, valamint a munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolása a kiemelt célja a következő hat évre ütemezett Vas Megyei Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési Paktumnak. Az erről szóló együttműködési megállapodást kedden írták alá a megyeházán.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Balázsy Péter, Majthényi László, dr. Zöld-Nagy Viktória és Harangozó Bertalan

Forrás: Cseh Gábor

Közel kétmilliárd forintot nyert Vas megye foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A projekt az előző európai uniós támogatási ciklusban megvalósult Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum folytatásának tekinthető: segíti a meglévő munkaerő helyben maradását, növeli a foglalkoztatási aktivitását, továbbá az inaktív réteg munkaerőpiacra történő integrálását. 

 

A keddi nyitórendezvényen elhangzott: a program célcsoportja a 30 év feletti hátrányos helyzetű munkanélküliek és inaktív személyek Vas megyében. A támogatás időszerűségéről beszélt köszöntőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Utalt a koronavírus-járvány okozta válságra és a szomszédos országban folyó háborús konfliktusra. 

 

– Mindenkit munkához kell segíteni, aki dolgozni szeretne – hangsúlyozta Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Emlékeztetett: a gazdasági és foglalkoztatási mutatók folyamatosan javultak hazánkban az elmúlt években. Most több mint egymillióval dolgoznak többen mint 2010-ben, de vannak bizonyos ágazatok és célcsoportok, akiket segíteni kell. 

 

A célzott intézkedések és a célzott támogatások fontosságát emelte ki előadásában dr. Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Mint mondta, ez a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyek alkalmazkodóképessége növekedjen, a foglalkoztatottak felkészültsége emelkedjen. Kiemelte: a kormány célja, hogy a foglalkoztatottság szintje 2030-ra elérje a 85 százalékot Magyarországon. Ez – az elmúlt évek munkáját folytatva – nem is tűnik lehetetlennek. 

 

Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője részletezte: az önkormányzat a munkaerő-piaci, vállalkozásfejlesztési és munkaerőigény-felmérések elvégzését, továbbá a szociális gazdaság fejlesztéséhez, a helyi termék- vagy szolgáltatásfejlesztéshez és a befektetésösztönzéshez kapcsolódó elemek megvalósításáért felelős. A Vas Megyei Kormányhivatal feladata a munkaerő-piaci programokhoz, a célcsoport képzéséhez, foglalkoztatásához, foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásához kapcsolódó projektrész teljesítése. Összesen 1083 munkanélküli és 127 inaktív személy komplex munkaerő-piaci programjához nyújtanak így támogatást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!