Új munkahelyek

2022.05.10. 14:00

Nehéz tovább növelni - Vas megyében is közel vagyunk már a teljes foglalkoztatottsághoz

Több mint 46 ezerrel kevesebben kerestek munkát hazánkban a múlt hónapban, mint 2021 áprilisában. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Vas megye több településén is teljes a foglalkoztatottság.

Vas Népe

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

 A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 2022 áprilisban 241,8 ezer álláskereső szerepelt, ez több mint 46 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2021 áprilisához képest 16 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 3,8 százalékkal lett kevesebb. Vas megyében 3993 álláskeresőt tartottak nyilván áprilisban, ez 191 fővel, azaz mintegy 4,6 százalékkal kevesebb az előző hónaphoz, és 896 fővel és több mint 18 százalékkal kevesebb 2021 áprilisához képest. A települési bontásból kiderül az is, Celldömölkön 208-an, Körmenden 129-en, Kőszegen 173-an, Sárváron 198-an, Szombathelyen 1188- an, Szentgotthárdon 107- en keresnek munkát. Nincs ugyanakkor regisztrált álláskereső Daraboshegyen, Hegyhátszentmártonban, Iklanberényben, Nemesmedvesen. 

– Nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz, nem az új munkaerő bevonása a leglényegesebb feladat – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az elmúlt hónapokban már 4,7 milliós foglalkoztatási adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal, ebből 4,5 millióan az elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak, vagyis ebbe a számba nem értendők bele a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók. A 4,5 milliós értékre utoljára a rendszerváltás idején volt példa. 

A szakember rámutatott arra, hogy a munkaerőpiac olyannyira beszűkült az összes statisztikai adat alapján, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet: míg Észak-Magyarországon 7 százalék a munkanélküliek aránya, addig Nyugat-Magyarországon 2 százalék alatti, vagyis inkább ezt a különbséget kellene eltüntetni, mert már nem a foglalkoztatottság növelése a legfontosabb, hanem hogy az országon belül minél kiegyenlítettebb legyen. Átfogó reformokkal lehetne eltüntetni ezeket a földrajzi és képzettségbeli differenciákat.

 Az elemző a lapnak úgy fogalmazott: – Lehet azon vitatkozni, hogy milyen eszközöket használt a kormány, de ez indította el a magyar gazdaságot azon az úton, hogy emelkedjen a foglalkoztatás, és bővüljön a foglalkoztatottak aránya. A NFSZ jelentése szerint 2022 áprilisában a 91,7 ezer üres álláslehetőség közül 63,2 ezer maradt üres, betöltetlen. 

Mint írják, az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki. Vas megyében pontosan 535 nem támogatott és további 132 támogatással létrejövő új álláshelyet jelentettek, folyamatosan bővül a lehetőségek köre. Várják az új munkatársakat például a vasvári PNH Kft.-nél is. A fémipari termékeket gyártó vállalat újabb, létszámbővítéssel együtt járó fejlesztést tervez az idénre. 

Ferencz-Tóth Szilvia HR-vezető érdeklődésünkre elmondta: termelési és támogatói területen egyaránt vannak betöltetlen álláshelyeik, így a középfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőknek éppúgy tudnak munkát kínálni, mint mérnököknek, technológusoknak. Szükségük lenne továbbá szerelőkre, targonca- és gépkezelőkre. Tapasztalatai szerint egyébként üres álláshelyekből túlkínálat van megyénkben, válogathatnak a jelentkezők. Éppen ezért folyamatos a mozgás a munkavállalók körében, a PNH általában hetente három új munkatárssal bővül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!