Ünnepi könyvhét

2022.06.11. 07:00

Előadás és dedikálás Szombathelyen - Író-olvasó találkozók is színesítik a programot - fotók

Változatos programokkal várták az ünnepi könyvhét megnyitásán az érdeklődőket. Író-olvasó találkozó, gyermekműsorok, bábszínház, kézműves foglalkozások, könyvvásár, dedikálások, könyvturkáló, könyvtári kvíz és zenei programok is szerepeltek a megyei könyvtár kínálatában.

Hartyányi Gabriella

A megyei könyvtár kiselejtezett könyvei között is válogathattak az érdeklődők

Forrás: Unger Tamás

 A Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, dr. Baráthné Molnár Mónika a kedvezőtlen időjárás miatt végül nem a könyvtár előtti téren, hanem az épületben fogadta az érkező vendégeket, írókat, fellépőket és érdeklődőket. Köszöntőjében elhangzott, hogy a könyvek olvasása hozzátartozik az emberhez. Amikor otthon egyedül vagyunk, az olvasás egy lehetőség, szinte egy végső mentsvár az ember életében. 

Kitért arra is, hogy a megyei könyvtárban emelkedett a könyvet kölcsönzők száma, visszatértek a pandémia előtti szintre. Nemény András, Szombathely polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, az olvasás kiragad a mindennapokból, és elviszi az olvasót egy másik világba. Nagyon jó az agynak is, hiszen olvasás közben képeket alkotunk, javul a koncentrációs képességünk is, és aki sokat olvas, sokkal harmonikusabb életet élhet. 

A Paragvári Utcai Általános Iskola kórusának műsorát, majd a Boldog Brenner János Általános Iskola diákjainak pünkösdölését is láthatták az érdeklődők. Rosta Géza zenés gyermekműsorát a Paprika Jancsi Bábszínház előadása követte. Fábián Janka író-olvasó találkozóján a beszélgetést Spiegler-Kutasi Nikoletta könyvtáros vezette. A programokat a Szombathelyi Város Fúvószenekar előadása zárta. 

A dedikálások sorát Szenkovits Péter kezdte második, bővített kiadású könyvével Törőcsik Mariról. Harminchárom írás szerepel benne, amelyekből harminckettőt látott a művésznő – a nekrológjával együtt, amelyet ki is egészített. Negyvenegy évi ismeretség nyomán született meg a könyv, amely szerepeit és személyes vallomásait is tartalmazza.

 Óránként követték egymást az írók: Döme Zsuzsa, Pernyész Dóra és Kondora Beáta is dedikálta könyvét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!