Lecsapott

2022.06.05. 07:14

Komoly pusztítást végzett szerte a megyében a szombati vihar - Kicsavart fák, letépett tetők maradtak utána

vaol.hu

Forrás: Horváth Balázs

Ahogy korábban beszámoltunk róla, szombaton erős széllel és jelentős csapadékkal érkezett meg az előrejelzett vihar a megye nyugati felébe, rengeteg munkát adva a tűzoltó egységeknek.

Körmenden, Pornóapátiban, Nagykölkeden fák dőltek ki, faágak törtek le, amelyek veszélyeztették a lakóépületeket, több helyen pedig tetőket rongált meg a viharos erejű szél. A tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a veszélyes elemeket, illetve lefóliázták és ideiglenesen helyreállították a megbontott háztetőket - olvasható a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

Az egyik megrongált tetejű épület a Körmendi Rendvédelmi Technikum egyik épülete volt. Erről bővebben ITT olvashat!

Olvasónk fotóján látható egy másik megtépázott épület is, melynek tetőelemei a közeli fenyőfákon akadtak fenn.

Forrás: Varga Szabolcs

Szombathelyen, Körmenden, Kisunyomban, Pornóapátiban, Egyházasrádócon, és Nádasdon is borsónagyságú jég kísérte a vihar tombolását.

Forrás: Molnár Tibor
Forrás: Varga Szabolcs
Forrás: Bertalics András

Szombathelyen, Nardán és Egyházasrádócon leginkább a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt riasztották a beavatkozó egységeket. A vízelvezetők nem tudták elvezetni a rövid idő alatt lehulló esővizet, a csatornák megteltek és vízátfolyások keletkeztek az utakon. Annak érdekében, hogy a lakóházakat megvédjék a víz betörésétől, a tűzoltók szivattyúval távolították el az úton felgyülemlett csapadékot. A Szombathelyen este kialakult helyzetről készült tudósításunkat ITT találja! Sok helyen a betemetett árkok nehezítették a tűzoltók dolgát a városban.

Forrás: Horváth Balázs
A szombathelyi önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásos tűzoltók munkáját
Forrás: Horváth Balázs
Forrás: Porpáczy Marcell Péter

Oladon is hatalmas ágakat tört le a szél. Szentpéterfán a vihar következtében villanyvezetékek rongálódtak meg, villanyoszlopok dőltek ki, ami miatt ideiglenesen több utcában szünetel az áramszolgáltatás. A szolgáltató szakemberei dolgoznak a helyreállításon.

Forrás: Süle Ildikó
Forrás: Süle Ildikó
Forrás: Süle Ildikó

A tegnap esti viharral összefüggésben 43 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására. A szombathelyi, sárvári, körmendi és szentgotthárdi hivatásos egységek mellett a zalaegerszegi hivatásos, valamint a szombathelyi, nardai, vaskeresztesi, jáki és felsőcsatári önkéntes tűzoltó egyesületek is részt vettek a viharkárok felszámolásában.

Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!