Máig példaértékű

2019.11.23. 11:30

Éhen Gyula, a modern város megalapítója előtt tisztelegtek

Éhen Gyula 166. születési évfordulójára emlékeztek pénteken az Alkotás utcai szobornál. Polgármesteri működése és lokálpatrióta szellemisége mindnyájunk előtt példa lehet.

Budai Dávid

Mintegy harmincan emlékeztek a város legendás polgármesterének, Éhen Gyulának a 166. születési évfordulójára az Alkotás utcai mellszobránál pénteken délután. A Vas Megyéért Egyesület által szervezett ünnepségen Simon Balázs, Éhen Gyula ükunokája és dr. Balázsy Péter jegyző mondott köszöntőt.

– Ma ünnepeljük azt, hogy 166 éve megszületett Szombathely talán legjobb, de mindenképpen korszakos és legendás polgármestere, Éhen Gyula – kezdte beszédét a jegyző, aki külön köszöntötte az egykori polgármester jelenlévő ükunokáját: Simon Balázst, és szépunokáját: Simon Mátét. Ha Éhen Gyula életére tekintünk, a legelső, amit számba kell vennünk, az kérlelhetetlen igazságérzete és szabadságvágya, valamint hogy mindig a város érdekét tartotta elsődlegesnek. Dr. Balázsy Péter emlékeztetett, Éhen Gyula nevéhez fűződik a városi alapinfrastruktúra felépítése, és az, hogy Szombathely igazi modern várossá válhatott, polgármesteri működése és lokálpatrióta szellemisége mindnyájunk előtt példa lehet.

 

– Az én tisztem az, hogy önöknek, az utókornak és mindenkinek, aki Éhen Gyula emlékét ápolja, köszönetet mondjak – mondta Simon Balázs. Ő ugyan személyesen nem találkozhatott ükapjával, ám nagymamájától sokat hallott róla, akit annak idején nagyapja sokszor a térdére ültetett és aszerint, hogy jó, vagy rossz volt-e, dorgálást vagy cukrot kapott, az ember pedig eljátszik a gondolattal, vajon az utókor most mit kapna tőle – fogalmazott Simon Balázs. Az ükunoka szerint, ha Éhen Gyula ma végigsétálna a Fő téren vagy a Berzsenyi téren, kihúzhatná magát és azt mondhatná: méltó örököseim vannak.

A beszédek után a jelen lévő egyesületek képviselői, és magánemberek helyezték el az emlékezés koszorúit és gyújtottak egy-egy gyertyát az egykori polgármester tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!