A szerkesztők most nagyot álmodtak

2018.11.29. 20:00

Hétköznapok és ünnepek a konyhában – Szakácskönyv átadás

Csütörtökön adtuk át a tiszteletpéldányokat szerkesztőségünkben legújabb szakácskönyvünk, a Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóink receptjei alapján című kötet közreműködőinek.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Az eddigi gyakorlattól kissé eltérően ezúttal nem egy szűkebb tematika alkotta a könyv gerincét. A szerkesztők most nagyot álmodtak: a receptek alapján akár egy teljes, komplett ebédet elkészíthetünk az előételtől a leveseken és főételeken át egészen a desszertig. Olvasóink elárulták, szívesen fogadták e felhívást, hiszen így több lehetőségből választhattak a recept beküldés során. Abban azonban szinte mindenki egyet értett: ilyen teljes menüt a hétköznapokon csak nagyon ritkán fogyaszt a család.

 

Leves nélkül sokan nemigen tudják elképzelni az étkezést, előételt viszont szinte kivétel nélkül mindenki legfeljebb étteremben szokott enni. A kötet nagy újítása volt napjaink divatja, a street food. Szerzőink némi fenntartással fogadták ezt az ételféleséget. Bolla Lászlóné Irénke például azt mondta: csináltuk eddig is, csak nem tudtuk, hogy így hívják. Csoma Miklósné pedig azzal szembesült, hogy darált húsos, tojásos muffinja, amit street foodként küldött be, az előételeket tartalmazó fejezetbe került. No, ezt a fogalmat talán még egy kicsit érlelni kell. Abban mindenki egyetértett, hogy a street food legyen gyorsan elkészíthető, gyorsan ehető, és nyújtson szép látványt.

Fendrik Ernőné és Chlebik Lászlóné ismerkednek az új szakácskönyvvel
Fotó: Unger Tamás

Az ismert szerzők között örömünkre ezúttal több új, fiatal arcot is láttunk. Ilyen például a szombathelyi Lajos Petra, aki most várja második gyermekét. Szeret próbálkozni a konyhában, méghozzá úgy, hogy lehetőleg egészségesebb legyen az, amit készít. A hagyományos alapanyagokat igyekszik kiváltani, fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt, cukor helyett mézet, steviát használni. Akkor sem neheztel, meg, ha párja és kisfia egyelőre nehezen fogadja ezeket az újításokat. Szereti a húst, nem is mond le róla. Viszont mellé egészségesebb köretet kínál: barna rizst, durumtésztát, zöldséget, salátát. A receptgyűjteményben csilis-avokádós krémlevessel szerepel, rajong a csípős, savanykás ízekért.

A könyv másik fiatal meglepetése a káldi Kiss Zsolt. Még csak 26 éves, de már gyerekkora óta szívesen süt-főz. Gyakran megörvendezteti valami finomsággal a családját, sőt a munkatársait is. Tavaly a csuszás csibével megnyerte a káldi főzőversenyt, ennek a receptjét küldte be a könyvbe is. Kedvenc alapanyaga a konyhában a burgonya, a sütik közül pedig a hatlapos viszi el nála a pálmát. Elárulta: amikor a konyhában serénykedik, nem szokott a kalóriákra odafigyelni.

Az átadásra megjelent szerzők kedvtelve forgatták az új szakácskönyvet, amely ezúttal formátumában egy kicsit eltér a korábbiaktól, de ezúttal is sok színes fotó teszi könnyebbé a választást az ételek között. Megnéztük a kötet hátuljában levő gasztronómiai fogalomtárat, s megállapítottuk, hogy nem felesleges, hiszen még a rutinos konyhamesterek is találtak benne olyant, amit sohasem hallottak. Többen elárulták: családtagjaiknak karácsonyi ajándékba adják majd az „egészen forgatható”, szép kiállítású könyvet.

Az új, 14 megyés szakácskönyv kézbesítőinknél és az ügyfélszolgálati irodákban kapható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!