A minőségi alapanyagon múlik

2019.12.17. 11:30

Téli ízek az ünnepi hangulat kedvéért – Körbenéztünk a szombathelyi adventi vásárban (Videó)

Nincs adventi vásár forró italok nélkül: itt, a Fő téri bódékban is széles a kínálat, leginkább forralt borból. Amit a kereskedők egybehangzóan állítanak: a minőségi alapanyagon múlik minden.

Nemes Judit

Fotó: Horváth Balázs

A hétköznap délelőtt 10 óra körüli nyitás környékén sem üresek az asztalok: van, aki a bevásárlást szakítja meg, hogy megpihenjen pár percre és csendben, békében – vagy kisebb társaságban, jókedvvel fogyassza el az édes nedűket.

– Itt, az adventi vásárban szigorúan forralt bort fogyasztok, egy-egy pohárral a hangulat kedvéért – mondja Gergely Péter, hozzátéve: ő leginkább a hagyományos forralt bort kedveli. Hasonló véleményen van Kelbert Ferencné és Gerencsér Györgyné: a hölgyek édes, vörösboralapút választanak. Vásárlás közben pihentek meg a vásárban.

Akadnak kísérletezőbb kedvű hölgyek, ők az aszalt szilvával megbolondított változatot tesztelik éppen:

– Ízlik, finom, egy picit édesebb, mint a többi. Ha errefelé sétálunk, megkóstolunk egy-két érdekesebb ízűt – mondja Hajas Ferencné.

A forralt boroknál a jó minőségű alap a legfontosabb – vallja Harmat Martina tulajdonos: – A fehérbor alapja olaszrizling, ehhez a gyümölcsös-fűszeres szirupot otthon elkészítjük: csillagánizsból, borókabogyóból, gyümölcsökből, kellemes téli fűszerekből főzzük, ez adja a zamatát az italnak. A vörösborból készített változathoz vagy cabernet sauvignont vagy kékfrankost használunk, a gyümölcsös alap hasonlít a fehérborhoz adotthoz. Martinától megtudtuk: a fehérborból készített forralt bort inkább a hölgyek szeretik, de a férfiak is szívesen isszák. Vörösborosból pedig kevésbé édeset készítenek – erre inkább a férfiak teszik le a voksukat. Tóth Lászlóék egy Szeged melletti borászat termékeit kínálják: eper-, meggy-, szilva-, körteborokból készítenek illatos főzeteket.

Fotók: Horváth Balázs

– Az elmúlt két hét alapján a körte-gyömbér és az epres változat a legnépszerűbb. Nem mondom azt, hogy a szilvát és a gyömbért nem viszik, de az eper és a körte az, ami dominál.

Az árusok szerint a jó idő is kihozza az embereket, de jellemzően péntek-szombat-­vasárnap késő délután-este jönnek a legtöbben. A hétköznapokat inkább az átmenő forgalom jellemzi. Természetesen nem maradnak szomjan azok sem, akik alkoholmentes, forró frissítőre vágynak: tejszínhabos forró csoki, gyerek- és felnőttpuncs kandírozott gyümölcsökkel is szerepel a kínálatban.

Az árakban tavalyhoz képest nagy változás nem történt, általában 2 dl – szőlőboralapú – forralt bort 500-600 forintért, gyümölcsalapút 800-1000 forintért vásárolhatunk, a gyerekpuncsból 2 dl jellemzően 400 forintba kerül, a felnőtteknek készített alkoholmentes puncsból pedig körülbelül 600-700 forintba. 2 dl teát 400 forintért, 2 dl forró csokit 600 forintért vehetünk a bódéknál. A hangulat és a társaság is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!