Vörösiszap

2010.10.07. 11:54

OKF: tilos a szennyeződés miatt elpusztult állatok fogyasztása

Az egészségkárosodás elkerülése érdekében a katasztrófavédelem azt kéri, hogy senki se egyen a Marcal folyóban kipusztult halakból és a folyószakasz mentén elhullott vadakból, mert ezek a vörösiszap-szennyezés miatt emberi fogyasztásra alkalmatlanok, továbbá senki se nyúljon az álattetemekhez.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dobson Tibor, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta: azok, akik a Marcalnál horgásztak az elmúlt másfél napban, ne fogyasszák el a kifogott halakat, mert azok teteme nehézfémet tartalmaz.

Mint megjegyezte, nemcsak a Marcal folyó teljes élővilága pusztult ki, hanem sok őz, szarvas, vaddisznó és szárnyas is elpusztult, mert ittak a vörösiszappal szennyezett folyó vizéből.

Dobson Tibor közölte: már nem a Marcal folyó megmentése a legfontosabb feladat, mivel ez lehetetlen célkitűzés, hanem a további területek és vizek védelme. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a Duna főágához már elért szennyeződés nyomán a víz lúgossága ne haladhassa meg a 8-as pH-értéket - fűzte hozzá.

Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!