Állatvilág

2016.12.04. 08:35

Melengessünk mi is kígyót?

Megyei körkép - Humoros sztorikkal készültünk egy papagájról, malacról és kígyóról is.

Elek Szilveszter

Ha kedvet kapna valamilyen különlegesség megvásárlásához, azt is megtudhatja, hogy mire figyeljen, miután kiválasztja újdonsült kedvencét!

Sokakat még annak a puszta gondolatától is kiráz a hideg, hogy szőrös tarantulát tartsanak, amely esetleg nem csupán hálót szövöget, hanem fondorlatos terveket is, mégpedig arról, hogy miképpen tudna kiszabadulni a terráriumából. Egyesek pedig azt nem bírnák elviselni, ha méretes gyíkok somfordálnának a házukban szobáról szobára. Aztán vannak, akik tartanak a madaraktól, mert a közvélekedés szerint egyes fajok olyan hangosak, hogy valakinek a valakijére rendőrt hívtak ékes tollú csicsergőjének fülsiketítő éneke miatt.Mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egzotikus állatok tartása. – Régebben a kutya és a macska volt a jellemző házi kedvenc, ezeken kívül szinte minden más állat különlegesnek számított – hallottuk Scheerné Tóth Erikától, az egyik szombathelyi állateledel és -felszerelés-szaküzlet társtulajdonosától. – Napjainkban azonban, elsősorban a fiatalok körében, egyre divatosabb az egzotikus hüllők, madarak és kisemlősök tartása – fejtette ki. Nagy Jonathan, az országos tehetségkutatót is megjárt, ismert szombathelyi bűvész, illuzionista igazi állatkerttel büszkélkedhet. Az állatsereglet egyik legékesebb tagja mágus kék-sárga arája. – Gyermekkorom óta szeretem a papagájokat – mondta a bűvész, miközben felrakta a hámot a madárra. – Régebben volt egy nagy sándorpapagájom, de az inkább csak dísz volt. Már nagyon régóta szerettem volna egy szelíd, kézzel nevelt papagájt, amellyel lehet komolyabban foglalkozni, így meg lehet tanítani beszélni is. Nemrég elhatároztam, valóra váltom a gyermekkori álmomat és veszek egy arapapagájt, amelyet már a produkcióimhoz is hozzá tudok kapcsolni – hallottuk még tőle.

Fotó: Unger Tamás

Azonban egy ilyen különleges madarat még egy bűvész sem tud csak úgy a kalapjából elővarázsolni. - Felvettem a kapcsolatot a tenyésztőkkel, de a környéken nem volt eladó ara. Egészen Budapestig kellett elmennünk újdonsült kedvencünkért, a főváros melletti Solymáron vásároltuk meg egy tenyésztőtől - mesélte. - Ő mindenben segített nekünk, azt is elmondta, hogy hogyan lehet tanítani a madarat. Most már odáig jutottunk, hogy sétál utánam, odarepül hozzám, és köszön is. Jelenleg több izgalmasabb trükkön is dolgozunk, például gyártunk neki egy biciklit, és remélhetőleg pacsit adni is meg tudjuk majd tanítani - mondta még az illuzionista, aki hozzátette, hogy márciusban lesz egy olyan előadásuk, amelyben már ez a madár is szerepelni fog.

Egy igazán más jellegű állat is színesíti Jonathanék birodalmát. A disznóra a legtöbben nem házi kedvencként tekintenek. Jonathan barátnője azonban rajong a malacokért, így megvették Kangát, a minnesotai törpemalacot. - Eleve imádnivalónak tartottuk ezeket az állatkákat, de miután megnéztünk róluk pár videót, amelyben botladoznak, táncolnak és a gazdájuk ágyában szundikálnak, elhatároztuk, hogy veszünk egyet - mesélte a bűvész. - Felkerestünk hát egy tenyésztőt. Amint beléptünk a kapuján, rögtön elkezdett futni felénk tíz kismalac, amelyek belefértek volna egy kávéscsészébe is. Nem sokat töprengtünk azon, hogy vegyünk-e egyet. Mikor Kanga még pici volt, a házban tartottuk, azonban, ahogy cseperedett, úgy lett egyre rakoncátlanabb, ezért kialakítottunk neki egy külön helyet. Egyébként nagyon okos állat, szinte bármire megtanítható. És persze, ha felrakunk valahová valamilyen ételt, megtalálja a megoldást arra, hogy hozzájusson a neki finom falatokhoz, márpedig aligha létezik olyan étel, ami egy malac számára ne lenne finom - hangsúlyozta az illuzionista.

Ha hiszik, ha nem, Farkas Barbarának olyan állata van, amilyen még Nagy Jonathannak sincs. Ő egy királypiton mellett tette le a voksát. - Már nyolcévesen elhatároztam, hogy nekem egy nap lesz kígyóm - mesélte. - Amikor már felkészültnek éreztem magam és bejelentettem itthon, hogy tényleg venni szeretnék egy ilyen állatot, azt mondta a családom, hogy ebbe a házba nem hozhatom, ha mégis megpróbálnám, akkor el is költözhetek vele. Rengeteget vitáztunk, de mivel a kígyó terráriumát is magam készítettem el, látták, hogy milyen elszánt vagyok és, úgymond, beletörődtek a sorsukba - mondta mosolyogva a lány.

Persze egy kígyó tartása nem csupán játék és móka. - Az egyik nyaralásunkból hazatérve láttam, hogy nincs sehol a kedvencem, de szerencsére nem jutott messzire - idézte fel a történteket Barbara. - Nagyon ravasz, a mai napig próbálkozik a szellőző kifeszítésével éjszakánként - fűzte hozzá.

A lány cseppet sem bánta meg, hogy kígyót vett. - Az egyik legpozitívabb az egészben, hogy sok ismerősömmel szerettettem meg ezt a lenyűgöző kis lényt - mondta.

Krémin Adrienn, a szombathelyi állateledel és -felszerelés-szaküzlet másik tulajdonosa szerint érdemes körültekintően eljárni új kedvencünk megvásárlásakor. - Országszerte találhatók tenyésztők, szaporítók, és sajnos csempészek is. Célszerű szaküzletet vagy hivatalos tenyésztőt felkeresni, hiszen ők csak a Nébih engedélyével és folyamatos ellenőrzésével működhetnek. Ráadásul, a szaküzletekben hozzájuthatunk az új kedvencünk tartásához szükséges felszerelésekhez is - részletezte.

A társtulajdonos szerint azonban nem csak ezért érdemes az ilyen helyekre bekukkantani. - Azért is fontos, hogy ellenőrzött szakemberektől vásároljunk, mert ők tudnak tanácsokat adni - hangsúlyozta Krémin Adrienn. - Sokan döntenek meggondolatlanul egy állat megvételéről. Kérték már a segítségünket több egzotikus állat örökbe adásához is. Mérlegelni kell, hogy a legtöbb esetben az új kedvencünk beszerzésénél többe kerülhetnek a hozzá tartozó felszerelések, valamint az állat fenntartási költségei is magasra rúghatnak. Az is elengedhetetlen, hogy mielőtt vásárlásra szánjuk el magunkat, nézzünk utána, hogy az adott faj engedélyköteles-e. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezen állatok nagy része élő eleséget is fogyaszt, ez rengeteg embert riaszt vissza a különleges fajok tartásától - hangsúlyozta a szakértő.

Ön milyen különleges állattal színesítené az életét?

Nagy Jonathan bűvész, illuzionista rajong az állatokért  – tart például galambokat, sündisznót és törpe-  malacot is. Jonathan kedvencei közé tartoznak  a papagájok, van nappapagája és egy kék-sárga arája is. Bár a madár még nagyon fiatal, de már indult versenyen és díjat is nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!