Belföld

2009.04.19. 14:49

Bajnai programja: emelkedő áfa, járulék-csökkentés, összbruttósítás, ingatlanadó

Budapest - <i>Bajnai Gordon</i> szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


A cél: az ország kivezetése a válságból

A miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után majdnem másfél órás nemzetközi sajtótájékoztatón, prezentáció formájában mutatta be az ülésen elfogadott programot, amely szavai szerint elhárítja a veszélyeket és kilábalást ígér a válságból.



Bajnai sajtótájékoztatón ismertette a válságkezelő programot
Fotó: MTI - Beliczay László

Bajnai Gordon közölte, a programnak három fő eleme van: 

- csökkenteni kell a kiadásokat,
- meg kell teremteni a növekedés feltételeit - adócsökkentéssel, munkára ösztönzéssel és munkahely teremtéssel
- újra kell építeni a bizalmat Magyarország iránt.

A miniszterelnök kiemelte: a következő napokban a kormány elkészít egy világos, átlátható intézkedési tervet, amely azt a célt szolgálja, hogy a kabinet elszámoljon a polgárok felé, mit tesz azért, hogy az országot kivezesse a válságból.


Fájni fog, lemondással jár, de segíthet kitörni az ördögi körből

A programot fájdalmasnak nevezte, amely lemondást kér a nyugdíjasoktól, akik nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a családoktól, többek közt azért mert a következő két évben nem emelkedik a családi pótlék, az emberektől, mert tovább kell dolgozniuk, az államtól, mert vissza kell fognia a kiadásait és az állami vezetőktől is. A program lemondást, szolidaritást kér a vagyonosoktól, hogy egy ideig még adózzanak többet - közölte.

A kormányfő a programot az alábbiakkal jellemezte: 

- segítségével akár több százezer munkahelyet menthetnek meg, 
- a munkavállalók 90 százaléka alacsonyabb adósávban adózik majd, 
- a nyugdíjasok megőrizhetik alapnyugdíjuk értékét, a jövő nyugdíjasai méltó nyugdíjat kaphatnak, 
- a közepes jövedelműeknél lényegesen több maradhat a borítékban, 
- a kis és közepes vállalkozások pedig a válság után bővülni tudnak.

A miniszterelnök azt szeretné, ha minden magyar polgár megértené, mi történne, ha nem hajtanák végre a válságkezelő programot. A nem cselekvés, a halogatás, a sodródás egy sokkal fájdalmasabb út:  a kontrollálhatatlan, kilátástalan és feltartóztathatatlan lecsúszás útja lenne - vélekedett.

Mint Bajnai Gordon  mondta, a program reményt és lehetőséget kínál, de ha nem lépnek elég gyorsan, és elég nagyot, akkor Magyarország hosszú évekre tartós recesszióba kerülhet, lemarad a régió országaitól, százezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek, egyre nagyobb lesz az adóssága, veszélybe kerülhet az adósságszolgálat teljesítése, valamint a nyugdíjak, családtámogatások értékállósága is. Magyarország számára ezek elkerülése a tét - hangoztatta a kormányfő.

A helyzetet értékelve úgy fogalmazott: Magyarország ma "egyfajta ördögi körben van", hiszen egyik oldalról a magas adók csökkentik a gazdaság növekedési képességét, az alacsonyabb növekedési képesség rontja az ország iránti bizalmat, a bizalomhiány pedig magas kamatokban kifejezve "az egyensúlytalanság állapotában" tartja a gazdaságot. Véleménye szerint a cselekvési program végrehajtásával ki lehet törni az ördögi körből.

A csomag részletei

A kormány azt javasolja, hogy idén 25 százalékra emelkedjen az áfa felső kulcsa, és jöjjön létre egy 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulcs. Utóbbiba csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozzon - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

- A miniszterelnök által ismertetett prezentációból kiderült az is, hogy  a jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne.

- Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig. 

- A személyi jövedelemadó alsó kulcsának mai 1,7 milliós sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki. A miniszterelnök az adóváltozásokról szólva azt mondta: a foglalkoztatást élénkítő lépések miatt van szükség arra, hogy más adónemeket emeljenek.

- A 2010-es adóelképzelésekről szólva Bajnai Gordon elmondta: jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre. 

- A kormány kezdeményezi azt is, hogy jövőre szűnjön meg a tételes eho.

- Új módszert javasol a kormány az adók és bérek számítására, ez az úgynevezett "összbruttósítás" - emelte ki Bajnai Gordon. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a munkavállalói bruttó bér és a járulékok együtt képezik majd az adóalapot.    

- Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó kulcs sávhatára pedig 4-5 millió forint lenne. A miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalók 90 százaléka az alsó kulcsba fog tartozni.

- A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba.

- Bajnai Gordon elmondta: fel kívánják gyorsítani az ingatlanadó bevezetését, cél, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál a maihoz hasonló mértéken tartja az ingatlanok adóterhelését, a vagyonosabbak nagyobb részt vállalnának a közterhekből.  Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.
 
- Megszűnne a társaságok különadója, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó jönne létre - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a tervek között szerepel az adómentességek, kivételek korlátozása és a radikális egyszerűsítés.

- Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány - ez a prezentációból derült ki, ahogy az is, hogy növelné a súlyadót.
 
- Bajnai Gordon hangsúlyozta: a tervezett változásokkal a munkaadói járulékok a minimálbér "környékén" 8 százalékkal lehetnek kisebbek; az adóék 5-7 százalékkal csökkenne az átlagkeresetűeknél; csökkenne a marginális adóteher.

- Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: az szja sávhatárának idei 1,9 millió forintra való emelését szeretnék akár július 1-től visszamenőlegesen meglépni, de erről még egyeztetni akarnak a makropálya ismeretében.

- A természetbeni juttatások és egyéb adókedvezmények jövőjét firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy adót tudjanak csökkenteni, nem lehet ennyi kivételt fenntartani. A parlament előtt lévő adótörvények módosításáról a kormány még konzultálni fog az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal.

 A kormány válságkezelő programja elérhető a www.kormanyszovivo.hu internetes oldalon.



(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!