Belföld

2009.04.26. 16:30

Huszonötezren sétáltak végig a Herényi Virágúton (képgalériával)

Szombathely - Százhúsz kiállító - köztük harminc kertészet - kínálta termékeit a hetedik alkalommal megrendezett Herényi Virágúton. A városrész kulturális és sportegyesülete által szervezett kétapos rendezvényen mintegy 25 ezer látogató fordult meg, a virágutat Bálint gazda is lesétálta.

Nagy Ildikó

Márpedig mostan kidoboltatik: öregek, ifjak, itt a tavasz, itt! - kiáltották világgá a Benczúr utcai óvodások a Herényi Virágút tegnap reggeli megnyitóján. Mert  bár a virágúton már szombaton is számos programot és portékát kínáltak a szervezők és az árusok, a megnyitót mindig a herényi búcsú napjának reggelén, a Szent György templomban megtartott ünnepi szentmise után tartják. A szervezők nevében Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. 



Idén esküvői csokrot kellett készíteniük a versengő kertészeknek Fotók: Benkő Sándor

- Vajon sikerül? Vajon felfigyelnek ránk a herényiek és a szombathelyiek? - idézte fel a 2003-ban megszervezett első virágút előtti dilemmákat köszöntőjében dr. Ipkovich György polgármester. 

Persze, hogy sikerült. Olyannyira, hogy a rendezvény azóta  túlnőtt Herényen, sőt Szombathelyen is, hiszen távolabbról is jönnek látogatók, kiállítók. A város elöljárója szerint a virágútnak és a herényi virágkertészeteknek is nagy szerepük van abban, hogy Szombathely tavaly megnyerte a virágos városok versenyét, és az idén nemzetközi  mezőnyben is megmérkőzhet.



Pompás színek, illatok

A herényi virágúton az idén 120 árus kínálta portékáját, közöttük 30 kertészet. A virágimádók közül mindenki megtalálhatta a kedvencét: a kis sziklakerti növényektől, muskátli dugványoktól kezdve  a gyönyörű labdarózsákig, örökzöldekig, rododendronokig mindent lehetett kapni. Kapós volt az angol muskátli, amely a hagyományosnál dúsabb levélzetével és különleges színeivel rítt ki a többi növény közül. 

Aki végigsétált a virágúton, a herényi búcsút sem kerülhette el, és előbb-utóbb a dunántúli borászok és pálinkafőzők standjaihoz is eljutott. Éhen senki nem maradt: lángossal, langallóval, illatos sült húsokkal, hájéban sült krumplival  csillapíthatták éhségüket a sétálásban megfáradt vásározók. A kézművesek kaspókat, ékszereket, kovácsoltvas dísztárgyakat kínáltak, de főzött szappankülönlegességeket is felfedezhettünk a forgatagban. 



Érdeklődő kicsik és nagyok

Galériánkért kattintson a fotókra, vagy ide!

A szellemi töltekezésre a különböző helyszíneken felbukkanó kisbíró, a Gothard iskola harmadik osztályába járó Magyar Marci hívta fel a nézelődők figyelmét. Nem volt könnyű dolga, hiszen a Németh László utcai téren, a Vízöntő utcában és a Herényiek Házában is rengeteg program volt a két nap alatt. Két produkció között beleszagolhattak a virágútba a Weöres Sándor Színház színészei is, de többek között a Mesebolt Bábszínház,  a Folktarisznya együttes, a Perenyei Férfinépdalkör és persze a herényi magyarnóta- és népdalkör is szórakoztatta a közönséget.  De itt volt Bálint gazda is: a 90 éves dr. Bálint György a közösségi házban tartott előadása során hasznos kertészeti tanácsokkal látta el az érdeklődőket. 

A virágút látványos programja volt a virágkötészeti verseny: az idén esküvői virágkölteményeket kellett készíteniük a résztvevőknek, a versenymunkákat a Herényiek Házában tekinthették meg az érdeklődők. A legszebb alkotás akárcsak tavaly most is a Pötyi virágszalonban készült. A szervezők minden évben értékelik a kiállítók standjait: ezúttal a Parti kertészet búcsúi téren kialakított virágszigete vitte el a pálmát. A különdíj  a Bertalanffy utca 35-ben élő Németh Imréhez és családjához került: a kertész-família gyönyörű  örökzöldekkel díszítette a házuk előtti részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!