Belföld

2009.05.16. 06:59

Harc az illegális lerakók ellen

Szombathely - Pénteken lezárult a Tegyünk rendet a környezetünkben! elnevezésű akciónk első fejezete. Nyereményjátékunk fődíját, az elektromos fűnyírót délelőtt vette át szerkesztőségünkben szerencsés nyertesünk, Kissné Ecker Györgyi.

PLT

Április elején indult el lapunk környezetvédelmi akciója. Az olvasókat hívtuk segítségül abban a misszióban, melynek során megpróbáltuk feltérképezni az illegális szemétlerakókat. Akkor úgy döntöttünk, addig cikkezünk egy-egy szeméttelepről, illetve arról, ki mit tett annak eltüntetése érdekében, amíg meg nem tisztul a terület. Sokan siettek segítségünkre, hogy végre tisztaság legyen a megyében. Voltak olyanok, akik telefonon, s olyanok is, akik e-mailben, fotót is mellékelve mondták el tapasztalataikat.

Tegnap reggel kisorsoltuk nyereményjátékunk fődíját, az elektromos fűnyírót. Szerencsés bejelentőnk, Kissné Ecker Györgyi délelőtt a szerkesztőségben vette át nyereményét Horváth Józseftől, lapunk megyei terjesztési vezetőjétől. Olvasónk Horvátzsidányból, a Tömördi utcával párhuzamos út végén, az erdő szélén fedezett fel illegális szemétlerakó helyet.

- El sem hiszem, hogy én nyertem meg a fűnyírót, nagyon örülök neki - mondja mosolyogva Györgyi. - Amikor felhívtak reggel, hirtelen megszólalni sem tudtam a meglepetéstől. Számomra mindig is fontos volt, hogy tisztaság legyen a környezetemben, s erre neveltem a gyerekeimet is. 


Olvasóinktól e-mailben 12 bejelentés érkezett, telefonon pedig tízen kerestek meg bennünket
Fotó: Benkő Sándor

Györgyi és családja Szombathelyen él, de van egy telkük Csepregen, a szőlőhegyen, így a hétvégéket mindig a természetben töltik.

- Falun nőttem fel, s a szüleim arra neveltek, hogy fontos a környezet szeretete - folytatja a nyertes. - Nagyanyám és édesapám komolyan vették a mondást, hogy tiszta udvar, rendes ház. Mi is így élünk a családdal. Hétvégén a hegyen lévő kertünket gondozzuk, nyírjuk a füvet, s ápoljuk a virágokat. Sokat morfondíroztam azon, hogy mit tehetnék a horvádzsidányi illegális szemétlerakóval kapcsolatban, s pont jókor jött az újság akciója. Amint olvastam arról, hogy felszámoltatják a lerakókat, úgy döntöttem, én is elküldöm a bejelentésemet.

Györgyi hozzáteszi: ő maga is tett már a környezet tisztaságáért. Nemrég gyűlést tartottak a szőlőhegyen, s felszólalt azért, hogy legyen mibe gyűjteniük az ott élőknek a szemetet. Azóta saját lerakójuk van.

- Nagyon örülünk a fűnyírónak, s a hétvégén már ki is próbáljuk a hegyen - teszi hozzá Györgyi. - Bár eddig a család férfi tagjai nyírták a füvet, ezentúl az új fűnyíróval én is segíteni fogok nekik. Ráadásul nagyon praktikus az új gép, mivel gyűjtőkosara is van, így nem kell utólag összegereblyézni a füvet.

Környezetvédelmi akciónkban többen is a segítségünkre siettek, a Magyar Közút Kht. és a környezetvédelmi felügyelőség megyei illetékesei már az indulásnál mellénk álltak. Ezenkívül a helyi rádiók és televíziók is részt vettek a megmozdulásban. Az illegális szemétlerakók felszámolásában partnerünk a Szombathelyi Televízió, a szombathelyi, a körmendi és az Isis rádió, valamint a körmendi, a szentgotthárdi és a celldömölki televízió is. A szombathelyi televízió munkatársaival hétről hétre felkerestük az olvasók által bejelentett helyszíneket.

Olvasóinktól e-mailben 12 bejelentés érkezett, telefonon pedig tízen kerestek meg bennünket, valamint a szombathelyi televízión és az Isis Rádión keresztül is tudomást szereztünk illegális szemétlerakókról. Eddig 12 helyszínen jártunk. Voltunk például Szombathelyen a belvárosban, az oladi városrész melletti erdőben, Újperintben, Zanaton, Sárváron, Bögötön, Sorkifaludon és Megyehídon. Mindenütt szomorú látvány fogadott bennünket, nemcsak ház- tartási hulladék hevert szanaszét, hanem gumiabroncsok, kibelezett hűtők, rádiók és televíziók, fémdobozok is.

Megkerestük az illetékeseket, akik segíthetnek a felszámolásban, s Szombathelyen a belvárosból azonnal el is szállították a szemetet. Sárváron a környezetvédő és természetbarát egyesület több illegális lerakóról is tett bejelentést, s a Föld napjára szemétszedési akciót is meghirdettek. A városban és a környező településeken gyerekek és felnőttek közösen szedték a szemetet. A legtöbb helyen segítőkésznek bizonyultak az illetékesek, Megyehídon például a polgármester azonnal kiment a helyszínre, s elmondta, a tervek már készen állnak, hogyan számolják fel a falu szélén lévő lerakót. Sé és Torony határában is felfedeztünk egy illegális lerakót, Sé polgármestere megígérte, felszólítja a területen lévő tárgyak tulaj- donosát, hogy tegyen rendet a környéken. Hamarosan ismét visszalátogatunk a helyszínre, s ellenőrizzük, mi történt a lerakók ügyében.

Akciónk első része véget ért, de több olyan bejelentésünk is van, melyet még nem ellenőriztünk. Továbbra is várjuk olvasóink bejelentéseit arról, hol vannak illegális lerakók a megyében. Akciónkkal nemcsak a környezetben lévő illegális lerakókat szeretnénk felszámolni, hanem a parlagfű elleni küzdelemhez is csatlakozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!