Belföld

2009.07.22. 13:37

Újpest-Steaua EL-visszavágó: bravúrra készülnek a lilák

Nagy érdeklődésre és komoly biztonsági óvintézkedésekre lehet számítani csütörtökön az Újpest-Steaua Bucuresti labdarúgó Európa Liga-selejtezőn, az első meccsen 2:0-ra kapott ki a lila-fehér csapat.

MTI

A fővárosi lila-fehérek Bukarestben nagy lehetőséget szalasztottak el azzal, hogy nem sikerült kihasználniuk, amikor még 0-0-ás állásnál emberhátrányba került a rivális.

A román tréner szerint még nem dőlt el a párharc
    
"Nyugodtan kell játszanunk, emellett nagyobb határozottságra is szükség van - mondta William McStay vezetőedző a klub honlapjának. - A kapu előtt kíméletlenebbnek kell lennünk, mint Bukarestben. Kint is megvoltak a lehetőségeink, azonban azokkal nem tudtunk élni. Nem lesz elég, ha öt helyzetből egyet berúgunk, sokkal nagyobb koncentrációra van szükség. Gólt kell szereznünk, lehetőleg minél előbb."

 A két vezetőedző a párharc csütörtöki (19:45 ó) visszavágóját megelőzően, szerdán kora este sajtótájékoztatón válaszolt a felmerülő kérdésekre. A múlt heti első mérkőzésen a román csapat 2-0-ra győzött.
    
"Az első meccsen tapasztaltuk, hogy milyen erős valójában a Steaua. Tudjuk, hogy Bajnokok Ligája szintű kerete van, s hogy szeretne visszakapaszkodni a csúcsra - mondta a klub tájékoztatása szerint McStay. - Sokat készültünk a párharcra, Bukarestben azt kaptuk, amit vártunk. Reméltük, hogy sikerül elcsendesítenünk a szurkolókat, s a mérkőzés egyes periódusaiban ezt el is értük. Most éppen az ellenkezőjére lesz szükség, arra, hogy tűzbe hozzuk az egész stadiont, s valódi hangorkánt teremtsen a közönségünk. A múlt heti találkozó előtt azt mondták nekem, hogy roppant kemény lesz, most én üzenem, hogy Újpesten még nehezebb dolga lesz a Steauának. Ezzel együtt jobban kell koncentrálnunk, nem követhetünk el olyan hibákat, mint legutóbb. Öt helyzetünk volt, abból kettő-három nagyobb lehetőség. Csütörtökön remélhetőleg több helyzetünk lesz, melyekből legalább kettőt értékesíteni kellene."
    
Cristiano Bergodi válaszaiból az derült ki, hogy mindenre felkészültek, ugyanakkor a tréner szerint a párharc még nem dőlt el.
    
"Előnyben vagyunk, de a futballban bármi megtörténhet. Ezzel együtt mind szakmailag, mind lelkileg felkészültünk a holnapi találkozóra." Bergodi csapata várható taktikájáról nem akart sokat elárulni.
    
"A saját játékunkat kell játszanunk, azonban semmiképp nem vagyok a +bunkerfutball+ híve. Számítunk rá, hogy az Újpest többet fog támadni, mint egy hete" - tette hozzá.
    
A szakember kérdésre válaszolva közölte, neki személy szerint nem tetszett, hogy Bukarestben a hazai szurkolók egy csoportja magyarokat gyalázó transzparenst feszített ki, egyúttal hozzátette, reméli, csütörtökön csak futballról lesz szó.

Nagy érdeklődés, komoly előkészületek

Nagy érdeklődésre és komoly biztonsági óvintézkedésekre lehet számítani csütörtökön az Újpest-Steaua Bucuresti labdarúgó Európa Liga-selejtezőn.

"Elővételben eddig több mint háromezer belépő elfogyott. Érdemes tehát nem a meccs napján megvásárolni a jegyeket, hiszen azok csütörtökön már teljes áron lesznek kaphatóak" - mondta a lila-fehér klub honlapján Gyimesi Kende szervezési igazgató. Gyimesei szerint a Megyeri úti kapun keresztül csak a sajtó-, a VIP- és a teherbeléptetés zajlik majd, a szurkolók csak a Mildenberger utca felőli kapukon léphetnek a stadionba. Hozzátette, legkorábban két órával a kezdés előtt lesz erre lehetőség.
    
"A mérkőzés kiemelt biztonsági kockázatú, ennek megfelelően igen jelentős rendőri előkészületekre került sor már eddig is – országos és budapesti szinten. Az Újpest FC rendezői gárdája 180 fővel képviselteti magát a Szusza Ferenc Stadionban" - mondta Gyimesi, aki elárulta: kiemelt figyelmet fordítanak majd a Steaua szurkolóinak szigorú beléptetésére.
    
A szervezési igazgató arról is beszámolt, hogy a D lelátónál biztonsági háló kerül kifeszítésre, amely ugyan zavarhatja a nézők "komfortérzetét", de korábban néhány szurkoló dobálózása nagy károkat okozott a klubnak, s ezt szeretnék vele elkerülni.

Bukarestben a román szurkolók egy magyar nyelvű, gyalázkodó feliratot feszítettek ki, valamint megdobálták az újpesti játékosokat, de szurkolói összecsapásra nem került sor.

Román bocsánatkérés a szurkolók gyalázkodó felirata miatt

Magyar nyelven kért bocsánatot a magyar szurkolóktól Románia egyik legmérvadóbb országos napilapja, az Adevarul azért a feliratért, amelyet a Steaua Bucuresti drukkerei függesztettek ki a múlt csütörtökön az Újpest elleni bukaresti Európai Liga selejtezőn.

Az újság szerdai számában beszámol arról, hogy levelet intéztek az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA), amelyben kérték, hogy szigorúan büntessék meg a bukaresti klub szurkolóit. Az újság szerint szégyenteljes nap volt Románia számára a július 16. a szóban forgó felirat miatt. 
    
Felidézik, hogy a transzparens perceken keresztül látható volt a stadionban anélkül, hogy a szervezők közül bárki is közbelépett volna eltávolításáért. A lap megjegyzi, hogy a történtek óta eltelt már hat nap, és senkit sem vontak felelősségre sem a Steaua, sem a román csendőrség részéről a "mérhetetlen hitványságért". A lap leszögezi, hogy futballmeccsek nélkül még lehet élni, de civilizált viselkedés és emberség nélkül nem. 
    
A román lap szerkesztősége egy magyar nyelvű üzenetet is közöl, amelyet úgy címeztek: "a magyar barátainkhoz". Kifejtik, hogy szégyellik magukat azért a szörnyű üzenetért, amelyet a Steaua néhány szurkolója írt. "Civilizált nemzet vagyunk, akárcsak ti, ezért kérünk benneteket, bocsássatok meg nekünk!" - olvasható az üzenetben.
    
Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő kedden sajtótájékoztatón bejelentette, hogy írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz az Újpest futballcsapatának  bukaresti meccsével kapcsolatban. A politikus a gyalázkodó feliratról úgy vélekedett, hogy "ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg nem jelent még meg magyar sporteseményen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!