Belföld

2010.09.30. 14:26

Népszava: egyéni indítvány az ügyészség kormány alá rendeléséről?

Egyéni képviselői indítványként vinné az Országgyűlés elé a Fidesz az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló törvényt, így kerülve ki a szakmai szervezetekkel való egyeztetési kötelezettséget - írta a Népszava csütörtökön.

MTI

A lap emlékeztet, hogy 1998-ban - az első Orbán-kormány idején - már benyújtottak egy javaslatot ilyen irányú átalakításra, azonban az - mivel nem volt meg a kétharmados többség - elbukott az ellenzéken.

Az akkori javaslatban az szerepelt, hogy a kabinet az igazságügy-miniszteren keresztül irányítaná az ügyészséget, elvi iránymutatást adhatna az eljárásokban az ügyészi tevékenység fő irányaira. A miniszter emellett kivételes esetekben írásban, indoklással egyedi utasítást is adhatna a legfőbb ügyésznek. Az akkori javaslat szerint a jövőben nem az államfő javaslata alapján választanák, hanem a kormányfő javaslatára neveznék ki a legfőbb ügyészt. 

Azt, hogy pontosan milyen javaslat kerül a Ház elé, nem tudni, ám az biztos, hogy különösebb egyeztetésre nem lesz szükség, az egyéni indítványok esetében ugyanis erre nincs semmiféle kötelezettség - írta a Népszava. Hozzáteszik: a lapnak korábban nyilatkozó szakértők nem tartották "ördögtől valónak" az ügyészség kormány alá rendelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!