Belföld

2011.06.26. 10:45

Súlyos baleset a startlövésnél: leszakadt az indítóbíró két ujja (frissítve)

Vitorlásverseny startlövése okozott súlyos sérülést a Balatonon vasárnap délelőtt, az indítóbíró két ujja leszakadt; a vízimentők a sérültet sürgősségi mentőhajóval szállították partra, ahonnan az országos mentőszolgálat vitte kórházba.

MTI "Először a döbbenettől, aztán a segítségnyújtás miatt nem foglalkoztunk a verseny leállításával" - mondta a versenyt szervező csopaki Kereked Vitorlás Klub vezetője az MTI-nek.
   
Farkas Tamás közlése szerint ő maga is jelen volt a zsűrihajón, amelyről a versenyszabályok szerint kétféle hangjelzéssel indították el a klub hagyományos házi versenyét. Az előírás szerint három startlövést adtak le, amellyel felváltva megszólalt a duda is - mondta, hozzátéve, hogy a klub nem rendelkezik startpisztollyal, azt a Magyar Vitorlás Szövetségtől kölcsönzik a versenyekre.
   
Tájékoztatása szerint kürtként egy boltokban, benzinkutaknál is kapható nitrogénes, sűrített levegős palack által működtetett műanyag duda szolgált. A verseny indításában közreműködő férfi harmadik lövésekor, azzal csaknem egyidejűleg következett be egy kisebb robbanás, amelyben a férfi jobb keze súlyosan megsérült.
   
A zsűrihajón - ahonnan a startlövést leadják - a szabályoknak megfelelően orvos is tartózkodott - mondta Farkas Tamás. Beszámolója szerint, mire az orvos ellátta szorítókötéssel a sérültet, már meg is érkezett a mentőhajó, és a szárazföldi mentőszolgált is példás gyorsasággal érkezett a legközelebbi helyszínre. A klubvezető  tudomása szerint a súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett férfit a veszprémi kórházban ápolják.
   
Farkas Tamás szólt arról, hogy a verseny indítása teljesen szokványos volt. A jelenlévők sem tudják megmondani, pontosan mi okozhatta a robbanást, azt a rendőrségi vizsgálatnak kell majd kiderítenie - tette hozzá. (Az MTI-nek korábban nyilatkozó rendőrségi forrás elsődleges feltételezése szerint egy lövés közben keletkező szikra robbanthatta be a hangkürt palackját.)
   
A robbanás annyira kicsi volt, hogy az nem okozott semmiféle sérülést a zsűrihajón lévő másik három embernek, és a hajó sem rongálódott meg - közölte a klubvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!