Belföld

2012.01.17. 12:07

Népi hagyományokkal ismerkednek a szombathelyi kollégisták

Pályázati támogatás révén kaphatnak ízelítőt a szombathelyi kollégista fiatalok a néphagyományokból, a népművészeti értékekből, a néptánc, a népzene, a népmese és a kézművesség világából.

Simon Erzsébet

Októbertől márciusig tart a Brenner János Kollégiumban az a programsorozat, amelyben pályázati támogatás révén hívják fel a figyelmet a már lassan feledésbe merülő népi hagyományainkra. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet gyermek -és ifjúsági rendezvények támogatására kiírt pályázatán nyert a kollégium és az intézmény  támogatására létrejött alapítvány.

A Folk Koli Népművészeti Műhely célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a népművészeti értékeket, s ízelítőt kapjanak a fiatalok a néptánc, a népmese, a népzene, a kézművesség világából. A témákban szervezett előadások, műsorok, bemutató foglalkozások, vetélkedők, megyei szintű népművészeti verseny a kollégisták szabadidejének hasznos és értékes eltöltését szolgálják.

Októberben létrejött a néptánc szakkör, decemberben pásztorjátékot mutattak be, e hónapban kerül sor a magyarság értékeit felvonultató vetélkedőre. Februárban farsangolnak, márciusban az Ungaresca Táncegyüttes tart bemutatót, s ekkor lesz a záró program is.

A pályázati támogatás tette lehetővé egy kézi csengettyűkészlet beszerzését is;  a hangszereket a közeljövőben a kollégista diákokból megalakuló Harang együttes használja majd.

A fiatalokat pályaválasztásukban, továbbtanulásukban igyekszik segíteni a Brenner János Kollégiumért Alapítvány életút-programja. Ennek keretében önismereti foglalkozásokon vehetnek részt a növendékek, másrészt előadássorozatokat, pályabemutatókat szervez számukra a nevelőtestület.

Ezekre az intézmény már elballagott kollégistáit hívják vissza,  hogy ismertessék felsőfokú tanulmányaik, szakmájuk legfontosabb jellemzőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!