Belföld

2012.02.28. 14:42

Osztrák milliárdos holttestével üzleteltek - A vádlottak tagadnak

Tagadta bűnösségét az a három férfi, aki a vád szerint egy dúsgazdag osztrák üzletember elhantolt földi maradványait szállította Magyarországra, hogy aztán százmilliókat követeljen visszaszolgáltatásáért cserébe a családtól.

MTI

A Rejtő Jenő tollára illő történetben a vádirat szerint Sziráki Barnabás volt ügyvéd mozgatta a szálakat, ugyanis 2008-ban megbízta két megvádolt társát és négy további ismeretlenül maradt személyt, hogy az Ausztriában eltemetett milliárdos földi maradványait tartalmazó koporsót hantolják ki és hozzák Magyarországra. A sírrablók előbb egy IX. kerület Lónyai utcai bérház pincéjében, majd a II. kerület Szépvölgyi út egyik elhagyatott ingatlanán rejtegették a koporsót.

A vádirat tartalmazza, hogy egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy felvette az elhunyt családjával a kapcsolatot faxon és e-mailben, összesen 41 zsaroló levelet küldött, és hatmillió eurót követelt a holttest visszaszolgáltatásáért. A levélíró több adattal is igazolta, hogy birtokában van a koporsó, és azzal fenyegetődzött, ha nem fizetnek, megrongálja, megsemmisíti a földi maradványokat. Az elhunyt családja e-mailben százezer eurót ajánlott fel egy, a koporsóban elhelyezett fioláért. Ezt az egyik bandatag a bécsi nyugati pályaudvar, a Westbahnhof csomagmegőrzőjében hagyta, majd a megőrző kulcsát a Szent István-székesegyház (Stephansdom) széksorai között elrejtve juttatta el a családnak, amely ezután 2009 júliusában kifizette a zsarolóknak az ígért összeget.

Az ügyészség szerint a pénzátadást az elsőrendű vádlott szervezte meg. A család ezután újabb tárgyat kért a koporsóból, újabb százezer euró fejében, ám miközben ez a tranzakció zajlott, a harmadrendű vádlott Budapesten észrevette, hogy követik, ezért a pénzzel hazament, ott magánnyomozóknak átadta, majd a hatóságok lecsaptak a sírrablókra.

A három vádlott a keddi tárgyaláson lényegében tagadta a bűnösségét, nyomozati vallomásaikban részben arra hivatkoztak, hogy ukrán, moldovai, csecsen, orosz maffiózók zsarolták őket, részben azzal, hogy tudomásuk szerint csak egy örökösödési vita eldöntéséhez szükséges DNS-maradvány megszerzése volt a cél, illetve azt is előadták, hogy csak a becsületes megtalálónak felajánlott jutalom motiválta őket.

Az elsőrendű vádlott büntetlen előéletű fővárosi ügyvéd, aki Újbudán, az egyházkerületében templomatya volt. A középkorú férfi tagadta, hogy megbízást adott volna két társának, álláspontja szerint a harmadrendű vádlott csak azért vallott rá, mert fél valódi megbízóitól.

Faragó László másodrendű vádlott romániai születésű magyar, aki két évtizede Magyarországon él, többször volt büntetve vagyon elleni cselekmények miatt. A Grizzly becenevű hatalmas termetű férfi vallomásaiban moldovai maffiózókról beszélt, akik zsarolták, kényszerítették, megverték, és mint a nyomozás során előadta: az ő hatásukra vett részt egyes részcselekményekben, de abban bizonyos, hogy Sziráki nem adott semmiféle utasítást a koporsóval kapcsolatban.

Nagy Zoltán harmadrendű vádlott szintén büntetett előéletű. A középiskolai végzettséget szerzett középkorú budapesti férfit korábban - a másodrendű vádlotthoz hasonlóan befogadta, anyagilag kisegítette - a megvádolt ügyvéd. A korábban kábítószerfüggő, pszichiátriai kezelés alatt álló, jelenleg is rendszeresen gyógyszert szedő vádlott nyomozati vallomásaiban beszélt több vádbeli cselekményről, így többek között a koporsó ausztriai temetőből való éjszakai kihantolásáról és Magyarországra szállításáról, de állítása szerint ő sem volt tudatában annak, hogy bűncselekmény történik.

Az osztrák mágnás holttestének elrablásával megvádolt banda tagjainak büntetőpere bizonyítással folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!