Belföld

2012.04.13. 08:00

Nehezebb céget alapítani az új jogszabályok miatt

Alaposan megtépázták a cégalapítási kedvet az idén életbe lépett új jogszabályok, az adóhatóság adatai szerint az év első két hónapjában 6.840 cég alakult, míg 2011-ben ugyanebben az időszakban 8.164 új céget jelentettek be - írja a pénteki Népszava.

MTI

A lap szerint mindez annak is köszönhető, hogy megszűnt a gyorsított eljárás a cégbíróságokon, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig szigorúbban ellenőrzi az adatokat az adószám kiadása előtt. Nehezíti az új vállalkozások alapítását a bejegyzési illetékek jelentős emelése is, hiszen az eddigi egységesen 15.000 forinttal szemben kft. esetében 50.000, kkt.-nál pedig 25.000 forint lett az illeték.

Az ügyvédek felelőssége szintén magasabb lett, márciustól eléri a 900 ezer forintot, ráadásul a cégtörvény nem rendezi, mi történik, ha az ügyfél valótlan nyilatkozata miatt csatolnak hibás mellékleteket - írja a lap.

A megelőző adóregisztrációs eljárás kettős hatású – mondta a Népszavának Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára -, segít a gazdaság tisztulásában, de nehezíti a cégbejegyzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!