Bük

2016.04.17. 17:16

Őseink ritmusa - Szalaggal a lányok, kalapban a fiúk a büki néptáncfesztiválon

Bük - Két egyforma népviseletet nem láttunk a XIV. Szivárvány - Gyermek Néptánc Fesztiválon, pedig több száz fellépő érkezett a fürdővárosba.

Simán Klára

- Ásványráróról és Szentgotthárdról is érkeztek versenyzők, ez a két település van egymástól legtávolabb, ezért említem őket - tudtuk meg Tóth Tamástól, a büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatójától, aki azt is hozzátette, hogy a 730 gyermek többsége Győr-Moson-Sopron és Vas megyei. Tőlük 24 produkciót láthattak szombaton délután, a szakértő zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen hibátlan táncokat mutattak be a gyerekek a színpadon. A megyei közgyűlés alelnöke, dr. Kondora Bálint köszöntő beszédében elárulta, hogy az egész napos rendezvény azért is kedves számára, mert ő is 25 évig néptáncos volt. (A beszéd után még jó ideig láttuk is a közönség soraiban: úgy tűnt, tetszettek neki a valóban színvonalas produkciók.)

Ezt követően dr. Németh Sándor polgármester nyitotta meg a versenyt. Nagyjából éjfélig tartott a tánc: a Zsigó Banda koncertje után a Boglya Népzenei Együttessel táncházon vettek részt kicsik és nagyok.A fesztivált 14. alkalommal rendezték meg, ebből már negyedszer Bükön. A művelődési központ udvara is benépesült: a kísérők és az érdeklődők népies játékokat is kipróbálhattak: a fából készült körhinta mellett még hintalovakra is ülhettek az erdélyi (bár helyben készült) kürtőskalács falatozása közben.

A produkciókat követően - úgy láttuk - még mindig nem fáradtak el a táncos lábú fiatalok: az esti táncházon is tele volt a terem. Ekkorra már jól láthatóan új barátságok is köttettek: a népviseletek ugyanis már elkezdtek keveredni - korában a tagok hasonló ruháiról ismertük fel a csoportokat. Végül össznépi tánc kerekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!