Bulvár

2015.04.02. 09:27

Hogyan fessünk tojást? – Tuti módszereket teszteltünk, nézze meg a végeredményt!

Öt különböző tojásfestési módszert próbáltunk ki, végül azonban maradnánk az egyszerű, de nagyszerű megoldásnál: a megvásárolható festéknél.

Unger Tamás

Az interneten rengeteg lehetőséget találnak azok, akik szeretnék kihasználni a kreativitásukat. A teszt során azonban rájöttünk, hogy megvalósítani az ötleteket sokkal nehezebb, mint azt nagy naivan gondoltuk. Pedig direkt nagy közérdeklődésnek örvendő módszereket választottunk.

Mivel a szerkesztőségben nem volt lehetőségünk a tojások megfőzésére, azok kifújásánál maradtunk. Bár először próbálkoztam meg a fújással, boldogan tapasztaltam, hogy az összes tojás baleset nélkül átvészelte a tűvel való találkozást, és én is megúsztam egy kis arcpírral az erőlködést.

Fotó: Unger Tamás

A kifújt tojások nagyon sokáig megmaradnak, de elkészítésük közben óvatosan kell eljárni, mert könnyebben elpattanhat a tojás héja, ráadásul a festést is kissé megnehezítette, hiszen az üres tojáshéj a víz tetején lebegett. Miután sikeresen vettük az első akadályt, ecetes vattával dörzsöltük be a tojásokat a zsírtalanítás érdekében.

Már régóta ki szerettem volna próbálni a szalvétás módszert, mivel sok ismerősömtől hallottam az egyszerűségéről és szépségéről. Az öt kipróbált módszer közül – a boltban megvásárolható festékesen kívül – ezt vált be a leginkább.

A zsírtalanított tojást ragasztóval kentük be, majd ráhelyeztük a szalvéta kivágott mintáját. A feladat legnehezebb része az volt, hogy eligazgassuk a szalvétát a tojás tetején és alján. Az eredmény szépnek mondható: a mintánkon ráadásul egy kiscsibe és egy nyuszi látható.

A legnagyobb csalódást a céklás módszer jelentette, hiszen nem hogy szép színt nem kaptunk, de a tojás felülete rücskös is lett. Az instrukciók szerint fél liter céklaléhez körülbelül egy evőkanál ecetet adtunk hozzá, majd belehelyeztük a tojást. A leírás szerint viszonylag sokáig, körülbelül két órán keresztül hagytuk a tojást a lében, az eredménytől viszont nem lelkesedtünk.

Számtalan körömlakkos módszerrel találkoztunk, amelyek közül kettőt mi is kipróbáltunk. Az egyik verzió nem volt zsákbamacska, hiszen a kiválasztott színekből különböző mintákat lehet tetszőleges módon a tojásra festeni. Mi egy nyuszival próbálkoztunk meg, de önök ne szabjanak határt a képzeletüknek! Gyermekkel együtt nagyon jó időtöltés lehet, hiszen igazán egyedi díszítések készülhetnek, de persze a kézügyesség ebben az esetben sem hátrány.

A második körömlakkos módszer szintén nem igényel túl sok időt és energiát: langyos vízbe különböző színű körömlakkot kell csöpögtetni, majd a réteget tűvel elhúzkodni. Ezt követően a tojás egyik felét kell a víz felszínén lévő festékbe mártani, majd miután megszáradt, meg kell ismételni a másik oldallal is.

A matricás módszer sem sikerült úgy, ahogy azt megálmodtuk, hiszen minden erőfeszítésünk ellenére a matrica alatti rész kissé elmosódott. A pillangókból szabálytalan rombuszok keletkeztek, a szívecskénk pedig egy alaktalan forma lett.

Minden tiszteletünk azoké, akik szebbnél szebb húsvéti tojásokat készítenek: mi már tudjuk, hogy a tökéletes (de legalábbis mutatós) tojások díszítéséhez nem kevés gyakorlatra és tehetségre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!