Celldömölk

2016.09.05. 17:37

A Nagy Kocka kicsiben, tulipánszobor és buszközlekedés - Üléseznek a celli képviselők

Celldömölk - Szerdán izgalmas ügyekkel kezdi meg az őszi szezont a celldömölki önkormányzat képviselő-testülete. Szó esik például a celli járás foglalkoztatottsági helyzetéről. Kiderül, hogy ki üzemelteti ezentúl az autóbusz-helyijáratokat. Meglátjuk, milyen új köztéri szobrokra van kilátás. És "műsoron kívül" ajándékot is kap a város.

Ölbei Lívia

Szeptember 7-én (szerda) 14 órakor kezdődik az őszi szezon első képviselő-testületi ülése a Városházán. A napirendre tűzött ügyek megtárgyalása előtt azonban különleges eseményben lehet részük a celldömölkieknek: a Kemenesalja központjához családilag kötődő ifjú tervező, Klaffl Gábor átadja a polgármesternek és a testületnek a Vulkánház makettjét, amelyet saját kezűleg készített.

Fotó: Gyuricza Imre

Első körben tanulmányi feladatként vágott bele az építészetileg és tartalmában is teljesen egyedi, a figyelmet Európa-szerte fölkeltő  "kockaház" kicsinyített másának elkészítéséhez. Ez a  Klaffl-makett azért érdekes, mert különböző "fázisaiban", részleteiben, mintegy az építés folyamatában  mutatja meg az épületet: izgalmas látni, vagy inkább elképzelni, amint az itt külön-külön látható  "kockák" összeilleszkednek, és belőlük létrejön a Nagy Kocka, maga a Vulkánház.

Klaffl Gábor a Vulkánház-modellel egyébként az eredeti épület tervezőinek - Földes Lászlónak, Balogh Csabának és Tatár-Gönczi Orsolyának - a tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy már munkatársként is számolnak vele. A Vulkánház ráadásul bővül tovább: mostanában éppen kávézó és konferenciaterem "hozzátoldásának" lehetőségeiről gondolkodnak a tervezők, együtt az önkormányzattal. (Ehhez is szükség van makettre.) Ahogy Fehér László polgármester mondja: ha Munkácsy Mihály - akinek, ugye, nem rég nagyszabású kiállítása volt Cellben - vagy négyszer megfestette az Ásító inast különböző megrendelésekre, miért ne lehetne a Vulkánház-makettből is több.

Fotó: Gyuricza Imre

A szerdai képviselő-testületi ülésen aztán szó lesz a celli járás foglalkoztatottsági helyzetéről, a népjóli szolgálat beszámol a múlt évben végzett szakmai munkáról, de döntenek a képviselők arról is, hogy milyen köztériszobor-tervvel induljon a város az NKA képzőművészeti kollégiuma által kiírt legfrissebb pályázaton. A tematikáról már döntöttek: nyolc alkotót kért föl az önkormányzat a Tulipán Fesztiválhoz kapcsolódó szobortervek elkészítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!