Karácsonyfavásár: az Őrségből érkezik a normandiai

<b>VN</b> - A nyugdíjasok a lucfenyőt keresik, az idei sláger a darabáras normandiai, de egyre kedveltebb a douglas is. A piacok megteltek fenyőillattal.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hétvégén megjelentek az első fenyőárusok. Az idei sláger a normandiai, ami a legtöbb helyen darabáras. A méterenként 1000-1200 forintba kerülő hagyományos lucfenyőt főleg a nyugdíjasok keresik. Az illatos douglas is egyre kedveltebb. 

A szombathelyi bevásárlóközpontok elé már a múlt héten megérkeztek az első fenyőfa szállítmányok. A vásárcsarnok előtti placcot hétfőn vették birtokba az árusok. A kínálat bőséges, most még lehet válogatni, ám a legtöbben egyelőre csak nézelődnek, és az ünnep előtti egy-két napra hagyják a vásárlást.



A legtöbben csak nézelődnek, és csak később választanak Fotó: Horváth Csaba

Gyönyörű, formás fenyőfák  kelletik magukat a tízemeletes panelház tövében. Normandiai mindegyik, az Őrségből érkeztek. A szentgotthárdi család több helyre is szállít: Vácra, Budapestre és Ausztriába is került a mutatós fenyőkből. Az ágakon virító piros szalagok azonban jelzik, hogy a gazda a legszebb példányokat itthon fogta. Darabáras mindegyik, a másfél méteresek 8 ezer forintba kerülnek. 

- Nem olcsó, de tartós és mutatós mondja az árus, és egy cseppet sem túloz, hiszen szinte mindegyik darab tökéletes. Persze ez nem egyedül  a természet műve, a végeredmény sok munkájába - no és pénzébe - került  a családnak. Mert egyáltalán nem mindegy, milyen a talaj, és a tápanyaggal sem szabad spórolni, hogy az ágak sűrűségét és formáját kedvezően befolyásoló kézi munkáról - csipkedésről - ne is beszéljünk. A  normandiai fenyőt egyébként ők az idén olcsóbban adják, mint tavaly, morognak is érte a szomszédos árusok. Az ok racionális: inkább adják el egy kicsit olcsóbban az összeset, minthogy a nyakukon maradjon. 

Egy másik árus - ő sem árulja el a nevét - többféle fenyőt árul. A luc métere ezer forint, az ezüstfenyőé háromezer, a normandiai métere négyezer-négyezerötszáz forintba kerül.  Ő is azt mondja, a legtöbben még csak érdeklődnek, és az utolsó napokra hagyják a vásárlást. 

Egyedül a kis, félméteres lucfenyők kapósak: azt a nyugdíjasok viszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!