Akciót indított lapunk: szüntessük meg a felesleges táblaerdőt!

<b>Megyei körkép</b> - Idegesítik a kintfelejtett, feleslegesen kitett közúti jelzőtáblák? Unja a főutakon a negyvenes sebességkorlátozást? Itt az alkalom, hogy tegyen ellene: küldjön fotót a Vas Népéhez, ha úgy érzi, adott helyen indokolatlan a szabályozás. Szereljük le együtt az áttekinthetetlen táblaerdőt!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Szereljük le együtt akciónk során táblavadászok jelentkezését várjuk. Küldjön fotót, mi elintézzük! Közúti jelzőtáblák sokaságával találkozhatnak az autósok útjuk során. Indokolatlannak tűnő korlátozások nehezítik a közlekedést. Ezért lapunk megteremti annak a lehetőségét, hogy az autósok  kifejthessék álláspontjukat egy-egy közúti jelzőtáblával kapcsolatban. 



Várjuk olvasóink észrevételeit, hogy szerintük a megyében hol van kintfelejett, illetve feleslegesen kitett tábla. A 94-522-560-as központi telefonszámon mondhatják  el panaszaikat. 



Az [email protected]  e-mail címre pedig fotókat várunk. Néhány mondatban írják le, hogy pontosan hol és miért fényképezték le a táblát. Továbbá olvasóink azt is megoszthatják velünk, hogy hol nincs  pedig kellene  korlátozó tábla. Mi pedig utánajárunk minden bejelentésnek.

A rendőrség és a közútkezelő illetékesét is megkerestük, kíváncsiak voltunk a véleményükre.

Dr. Gulyás Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint a közút munkatársai azt az egyszerűbb megoldást választják, hogy közúti jelzőtáblákkal oldják meg az úthibákat. A táblarengeteg lehetetlenné teszi a közlekedést. A 86-os  főúton  óriási az  átmenő forgalom, mivel  tranzitforgalmat bonyolít le. 

Kiemelte, nem is érti, miért maradnak kint  a sebességkorlátozó jelzőtáblák számtalanszor akkor is, ha    napok óta nem dolgozik senki sem az adott útszakaszon. 

Azt sem tartja jó dolognak, hogy  előre kiteszik a korlátozó táblákat, és valamikor majd nekilátnak az útépítésnek. Egyetért azokkal, akik ezen felháborodnak. Elmondta, hogy a közlekedők sebességét azokon a veszélyes útszakaszokon mérik, ahol több baleset is történik. Ott üzemelik be a traffipax-készüléket, ahol szükséges és indokolt. Őket nem befolyásolja, hogy van-e kint  sebességkorlátozó tábla. Viszont az érvényben lévő sebességhatár alapján szabják ki a büntetést. 

Quaiser István, a  közút megyei forgalomtechnikai és kezelő osztályának vezetője elmondta, hogy a közútkezelő  országosan 30 ezer kilométer hosszú úthálózatot kezel, Vas megyében 1516-ot.  A megyében a  forgalmi rend kialakításáért a vasi közutasok a felelősek.  Az önkormányzati utak, a magánutak és az erdei utak nem az ő hatáskörükbe tartoznak.  Az országos főutakon tavaly felülvizsgálták a forgalmi rendet, amelynek során Vas megyében  is jelentős mennyiségű sebességkorlátozó táblát szedtek le.  Kiemelte, hogy a közlekedőket leginkább az útépítési munkahelyekre kitett jelzőtáblák irritálják. 

Az útügyi műszaki előírás   meghatározza,  hogy adott építkezésen milyen tábláknak, mekkora sebességkorlátozásnak és egyéb jelzéseknek  kell kitlenniük.  

Hangsúlyozta, a közlekedőket az zavarhatja, hogy nem látnak senkit dolgozni, az útszakasz látszólag kész van, mégis kint vannak a sebességkorlátozó táblák.  Ilyenkor korántsem végeztek az útépítéssel: a  burkolat mellett mély gödör lehet,  a padka még nem készült el vagy közműépítés folyik. Ezek mindegyike  balesetveszélyes. 

Laki Károly forgalomtechnikai menedzser  elmondta, hogy a 86-os úton  azért vannak kint a  sebességkorlátozó táblák, mert kátyúk nehezítik a közlekedést. Táplánszentkereszten  azért nem lehet leszedni a korlátozó táblákat, mert a kerékpárútnak  még nem történt meg a műszaki átadása és a forgalomba helyezése. 

 
Akciónkat nemcsak a Megyei Rendőr-főkapitányság, a Közútkezelő Kht. támogatja, de a helyi média is. A Szombathelyi Televízió, a Rádió Szombathely, az Isis Rádió, a Rádió 8 Körmend, a Rádió Cell és a Vasi Mozaik is velünk együtt akciózik. 

Olvasóink, a hallgatók, a tévé nézők rajtuk keresztül is eljuttathatják az illetékesekhez észrevételeiket, információikat a felesleges közlekedési táblákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!