Lezuhant egy török repülőgép Amszterdamban: kilencen meghaltak (frissítve)

<b>Amszterdam</b> - Leszállás közben 135 emberrel földhöz csapódott egy török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légi kikötő közelében, a legfrissebb hírek szerint kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma eléri az ötvenet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A túlélők arról számoltak be, hogy az Isztambulból érkező Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, úgy 500 méterre a leszállópályától és mintegy 100 méterre a rendkívül zsúfolt - Amszterdam és Haarlem közötti - A9-es autópályától. Becsapódás után a gép törzse három részre tört. 

A holland tévé felvételeket mutatott be a Turkish Airlines légitársaság szerencsétlenül járt gépéről, látható rajtuk, hogy leszakadt a géptest farokrésze, illetve széles repedés látható közvetlenül a pilótafülke mögött, és a gép orr-része is elvált a gép törzséről. A gép nem lobbant lángra a becsapódás után.

Helyszíni tudósítások szerint azt gyanítják, hogy a tragédiát motorhiba okozta. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az autópályát részlegesen lezárták, és hatalmas forgalmi dugó keletkezett. 

A baleset után a légi forgalmat is lezárták a Schiphol repülőtéren, de az időközben korlátozottan újraindult.  A gépen utazók repülőtéren várakozó hozzátartozóit kora délután a szerencsétlenül járt repülőhöz irányították. A súlyos sérültek száma hivatalos közlés szerint eléri a 25-öt.

Az ANP holland hírügynökség idézte a holland Terrorizmusellenes Nemzeti Koordinátort, aki úgy nyilatkozott, hogy "semmi jel nem utal arra, hogy a szerencsétlenség összefüggésbe hozható merénylettel".

A Malév szóvivője elmondta, hogy minden járatukat elindítják Amszterdamba, miután a repülőtérről azt a tájékoztatást kapták, hogy egy pályával üzemelnek.

Az utaslista tanúsága szerint nem volt magyar utazó az amszterdami repülőtér közelében szerdán lezuhant török repülőgép fedélzetén.

A CNN Türk tv-adó internetes honlapjára föltett utasjegyzékben kizárólag török, holland és angol nevű személyek szerepelnek. Az adó úgy tudja, hogy a halottak között van a Boeing két pilótája is. 

(Forrás: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!